Bilateral nazolakrimal kanal tıkanıklığı olan vakalarda eksternal dakriyosistorinostomi ile transkanaliküler multidiod laser dakriyosistorinostominin karşılaştırılması
A comparison of outcomes between transcanalicular dacryocystorhinostomy using a multidiode laser and external dacryocystorhinostomy in patients with bilateral nasolacrimal duct obstruction
  1. Tez No: 326304
  2. Yazar: GÜNAY ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. LALE KÖZER BİLGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: diod laser, endoskopik DSR, eksternal DSR, transkanaliküler DSR
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bilateral nazolakrimal kanal tıkanıklığı olan hastalarda nazolakrimal tıkanıklığı olan bir tarafa eksternal dakriyosistorinostomi(DSR), nazolakrimal kanal tıkanıklığı olan diğer tarafa multidiod laser DSR uygulanması sonrasında iki farklı cerrahinin sonuçlarının retrospektif olarak karşılaştırılmasıMetodlar ve Yöntemler: Bilateral nazolakrimal kanal tıkanıklığı olan, bilateral sulanma şikayeti olan, bilateral lavajları kapalı olan, kulak burun boğaz muayenelerinde cerrahi kontrendikasyonu olmayan 14 hasta çalışmaya dahil edildi. Nazolakrimal kanal tıkanıklığı olan bir tarafa eksternal DSR, diğer tarafa multidiod laser DSR operasyonu eş zamanlı uygulandı. Postoperatif 1. gün, 1. hafta, 1. ay, 3. ay, 6. ay ve 12. ay kontrolleri yapılan hastaların her iki lavajlarının açık olup olmadığı, endoskopik muayeneleri ve sulanma (epifora), ağrı, batma, çapaklanma gibi lokal semptomları, vizüel analog skalası (VAS) gözden geçirildi. Hastalara 1. hafta, 1. ay, 3. ay, 6. ay ve 12. ay kontrollerinde endoskopik muayene yapıldı.Sonuçlar: Simultane bilateral cerrahi uygulanan (sağ göze transkanaliküler multidiod laser DSR- sol göze eksternal DSR) 14 hastanın, 12 `si kadın(%85,7) ve 2'si erkekti(%14,3).Hastaların oratalama yaşı 52,4 idi ( 17-74 yaş).12 aylık takip süresinde toplam başarı oranı transkanaliküler multidiod laser DSR grubunda %64,3 (9/14) ve eksternal DSR grubunda %85,7 (12/14) olarak izlendi. İki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p= 0.25). Tüm takiplerde subjektif sonuçlar (epifora, batma, ağrı, çapaklanma) arasındaki fark istatistiksel olarak anlamalı değildi. 12 aylık takip süresinde ortalama Vizüel analog skalası (VAS) değerleri Grup 1'de 6,8 ve Grup 2'de 8,7 olarak izlendi. İki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0.107).Tartışma: Transkanaliküler diod laser DSR yönteminin altın standart olarak kabul edilen ekternal DSR ile arasında anatomik ve klinik başarı açısından istatistiksel anlamlı fark olmaması cerrahi prosedürün daha kısa ve postoperatif düzelmenin daha hızlı olması nedeniyle nazolakrimal tıkanıklık tedavisinde alternatif bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate outcomes between external dacryocystorhinostomy(EX-DCR) versus transcanalicular dacryocystorhinostomy(TC-DCR) using a multidiode laser in patients with bilateral nasolacrimal duct obstruction (NLDO)Methods: This retrospective study was conducted on 38 eyes of 19 patients with bilateral nasolacrimal duct obstruction. Simultaneous bilateral surgery was performed on all patients. TC-DCR (Group 1 ) with a diode laser was performed in the right eye and EX-DCR(Group 2) in the left eye under general anesthesia. A routine follow-up was scheduled at 1-week, 1-month , 3-month, 6-month and 12-month postoperative intervals. The objective (lacrimal system irrigation and a nasal endoscopic examination) and subjective (tearing, irritation, pain, discharge, VAS score) outcomes were evaluated . The symptom scores were compared between Group 1 and Group 2 using a Mann-Whitney test. The Wilcoxon test was used for the comparison of intra-group differences.Results: Of the 14 patients undergoing simultaneous bilateral surgery (TC-DCR for the right eye, EX-DCR for the left eye), 12 were female(%85,7) and 2 were male (%14,3) with a mean age of 52.4 years (age ranged from 17 to 74 years). The overall objective success rate at 12 months was 64,3 % (9/14) in Group 1 and 85,7% (12/14) in Group 2. The difference was not statistically significant (p= 0.25). The overall subjective outcomes did not show a significant difference between two groups at 1 week , 1-month, 3-month, 6-month and 12-month visits. The average VAS score was 6,8 in Group 1 and 8,7 in Group 2. The difference was not statistically significant(p= 0.107).Conclusion: EX-DCR offers better outcomes than TC-DCR, but the difference was not statistically significant. TC-DCR is a minimally invasive procedure and is recommended for patients as an alternative procedure for NLDO.