Centaurea Cadmea'nın sekonder metabolitlerinin araştırılması
Investigation on secondary metabolites of Centaurea Cadmea
  1. Tez No: 326426
  2. Yazar: KAVEH ALIZADEH ASTARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN KARAALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Centaurea cadmea, B-sitosterol, klorojenik asit, skutellarin, siringin, rozeozit ve B-sitosterol-3-O-B-D-glukopiranozit, İTK, NMR, Centaurea cadmea, B-sitosterol, chlorogenic acid, scutellarin, siringin, roseoside and B-sitosterol-3-O-B-D-glucopyranoside, TLC, NMR
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Centaurea cadmea'nın Sekonder Metabolitlerinin AraştırılmasıBu çalışmada, Denizli-Evrantepe'den toplanmış olan endemik Centaurea cadmea'nın kurutularak toz edilmiş köklerinden CHCl3 ve MeOH, topraküstü kısımlarından da sırasıyla n-hekzan, CHCl3 ve MeOH ekstreleri hazırlanmıştır. Çeşitli kromatografik yöntemler kullanılarak, kök kloroform ve topraküstü n-butanol ekstreleri üzerinde fraksiyonlama ve izolasyon işlemleri gerçekleştirilmiştir. Saf maddelerin yapı tayinleri spektroskobik yöntemler [1-D (1H ve 13C NMR) ve 2-D NMR (COSY, HMQC ve HMBC), MS ve IR] kullanılarak yapılmıştır. Bazı fraksiyonlarda saf standartlar kullanılarak İTK karşılaştırması ile yapılar belirlenmiştir.Sonuç olarak, C. cadmea'dan B-sitosterol, klorojenik asit, skutellarin, siringin rozeozit ve B-sitosterol-3-O-B-D-glukopiranozit bileşikleri izole edilmiştir. Klorojenik asit, skutellarin, siringin ve rozeozit C. cadmea'da ilk kez rapor edilmektedir. Ayrıca, rozeozit Centaurea türlerinden daha önce izole edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
Investigation on Secondary Metabolites of Centaurea cadmeaIn this study, the CHCl3 and MeOH extracts from the roots and the n-hexane, CHCl3 and MeOH extracts from the aerial parts of C. cadmea, collected from Denizli-Evrantepe, were prepared. Fractionation and isolation studies were performed on the CHCl3 extract of the roots and the n-BuOH extract of the aerial parts by using several chromatographical methods. Structures of the pure compounds were elucidated by using spectroscopic methods [1-D (1H ve 13C NMR) and 2-D NMR (COSY, HMQC ve HMBC), MS and IR]. By using pure reference compounds, some of the isolates were identified based on TLC comparison studies.As a result, B-sitosterol, chlorogenic acid, scutellarin, siringin, roseoside and B-sitosterol-3-O-B-D-glucopyranoside were isolated from C. cadmea. Chlorogenic acid, scutellarin, siringin and roseoside were reported for the first time in C. cadmea. Besides, roseoside had not been isolated from Centaurea species, before this study.