Endometriyum tip I ve tip II karsinomlarının metastatik özelliğinin belirlenmesinde tenascin-C, CD44 ve NM23'ün değeri
The diagnostic value of tenascin-C, CD44 and NM23 in determining the metastatic features of type I and type II endometrial carcinomas
- Tez No: 326448
- Danışmanlar: PROF. DR. İ.HANİFİ ÖZERCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Endometriyum, adenokarsinom, metastaz, immünohistokimya, Endometrium, adenocarcinoma, metastasis, immunohistocemistry
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZETEndometriyal karsinomlar kadın genital sistemin en sık görülen malign tümörleridir. Tip I ve tip II olarak ikiye ayrılan bu tümörlerde klinik evreleme hastalığın tedavisi ve yaşam süresi açısından önemlidir. Tümörün lenf düğümü ve organ metastazı varlığı evreyi belirgin olarak yükseltmektedir. Çalışmamızda endometriyumun tip I (endometrioid) ve tip II (seröz) karsinomlarında immünohistokimyasal olarak tenascin-C, CD44 ve Nm23'ün boyanma özelliklerinin metastatazın belirlenmesindeki önemini araştırdık.Fırat Üniversitesi Hastanesi Patoloji laboratuarına ait 15 adet metastazsız endometrioid adenokarsinom, 15 adet metastazlı endometrioid adenokarsinom, 15 adet metastazsız seröz adenokarsinom ve 15 adet metastazlı seröz adenokarsinom olmak üzere toplam 60 olgu çalışmaya alındı. İmmünohistokimyasal olarak tenascin-C (stromal, epitelyal), Nm23 ve CD44 uygulanarak boyanma özellikleri değerlendirildi.Endometriyumun endometrioid ve seröz adenokarsinomlarının metastazsız ve metastazlı grupları arasında tenascin-C (stromal/epitelyal), Nm23 ve CD44 ile boyanmada istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı (p>0.05).Sonuç olarak; endometriyumun endometrioid ve seröz adenokarsinomlarının metastaz potansiyelini tahmin etmede tenascin-C (epitelyal/stromal), Nm23 ve CD44'ün yararlı olamayacağı öngörüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE DIAGNOSTIC VALUE OF TENASCIN-C, CD44 AND NM23 IN DETERMINING THE METASTATIC FEATURES OF TYPE I AND TYPE II ENDOMETRIAL CARCINOMASEndometrial carcinoma is the most common malignant tumor of the female genital tract. It has been divided into two main groups, type I and type II of which clinical stage is important for the treatment and survey of the desaese. Lymph node involvement and organ metastases increase the stage markedly. We searched the importance of immunohistochemically staining features of tenascin-C, Nm23 and CD44 to determining the metastatases.Overall 60 cases were included to this study. 15 non-metastatic endometrioid adenocarcinoma samples, 15 metastatic endometrioid adenocarcinoma samples, 15 non-metastatic serous adenocarcinoma samples and 15 metastatic serous adenocarcinoma samples that belong to pathology laboratory of Fırat University Hospital. The staining features of tenascin-C (stromal, ephitelial), Nm23 and CD44 were evaluated by immunohistochemically.Staining with tenascin-C (ephitelial/stromal), Nm23 and CD44; there were no statistically significant differences between metastatic and non-metastatic groups of both endometrioid and serous endometrial adenocarcinomas (p>0.05).As a result; we predict that Tn-C (epithelial/stromal), Nm23 and CD44 may not be useful to estimate the metastatic behaviours of both endometrioid and serous adenocarcinomas of endometrium.