Primer ve metastatik meme karsinomlarında GCDFP-15, CK7 ve CK20'nin boyanma özelliklerive matastatik karsinomlarda ayırıcı tanıdaki değeri(141 Olgu)
The staging features of GCDFP-15, CK7, CK20 in primary end metastastic breast cancers and its value in differential diagnosis of metastatic carcinomas
  1. Tez No: 163415
  2. Yazar: MEHTAP ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TÜLAY CANDA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: kadm meme karsinomu, erkek memesi karsinomu, metastatik meme karsinomu, GCDFP-15, CK 7, CK 20. VI, female breast carcinoma, male breast carcinoma, metastatic breast carcinoma, GCDFP-15, CK 7, CK 20
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Meme kanserlerinin tanı ve sağaltımında en sık kullanılan immun belirleyiciler östrojen ve progesteron reseptörüdür. Ayrıca“Gross Cystic Disease Fluid Protein- 15”(GCDFP-15), sitokeratin 7 (CK7) ve sitokeratin 20 (CK20) meme kanserlerinde uygulanmaktadır. Bu çalışmada GCDFP-15, CK7, CK20'nin primer ve metastatik meme kanserlerinde ayırıcı tamdaki değerini tartışmak amacıyla 84 primer kadm meme karsinomu, 36 meme karsinomu metastazı, 11 memede primer tümör ve metastazı olgusu yanı sıra 10 primer erkek meme kanseri olmak üzere toplam 141 olguya immun dokukimyasal olarak bu belirleyiciler uygulanmış, boyanma özellikleri ve boyanma oranı araştırılmıştır. 84 kadın primer meme karsinomu en sık görülen 4 histolojik türden seçilmiştir ve bunların 25 'i invaziv lobüler, 25'i invaziv duktal, 25'i medüller ve 9'u müsinöz karsinom türündedir. Metastatik olguların 8'i plevra, 5'i endometriyum, 5'i lenf düğümü, 5'i kemik, 3'ü over, 3'ü merkezi sinir sistemi, birer olgu mide, karaciğer, kemik iliği, bronş, mediasten, deri ve göğüs duvarınadır. GCDFP-15 ile primer kadın meme karsinomu olgularının % 75'inde (63/84) immunreaktivite izlendi. Histolojik türlerdeki boyanma invaziv lobüler karsinomlarda % 84 (21/25), invaziv duktal karsinomlarda % 68 (17/25), medüller karsinomlarda % 64 (16/25), müsinöz karsinomlarda % 100 (9/9) görülmüştür. Metastatik meme kanserlerinde % 58 (21/36), erkek meme kanserlerinde % 80 (8/10) boyanma izlenmiştir. CK7 ile kadınlardaki primer meme kanserlerinin % 87'sinde (73/84) boyanma izlendi. İnvaziv lobüler karsinomda % 76 (19/25), invaziv duktal karsinomlarda % 88 (22/25), medüller karsinomlarda % 96 (24/25), müsinöz karsinomlarda % 88(8/9) boyanma saptandı. Metastatik karsinomlarda CK7 boyanma oram % 86 (31/36), erkek meme kanserlerinde ise % 80 (8/10)'dir. CK20 ile kadınlarda primer meme kanserlerinin % 5.4'ünde (2/36), erkek meme kanserlerinin % 10'unda (1/10) boyanma görülmüştür. Kadm ve erkek toplam 94 primer meme karsinomu ve 36 meme karsinomu metastazı olgusunun boyanma oranlarının istatistiksel analizinde GCDFP-15 (P=0.08), CK7 (P=0.99) ve CK20 (P=0.65) bulunduğu primer ve metastatik karsinomlar arasında anlamlı fark görülmedi. CK7-CK20 (P=0.00), CK7-GCDFP-15 (P=0.02), ve CK20-GCDFP-15 (P=0.00) 'in primer veya metastatik tüm tümörlerde boyanma oranlan istatistiksel olarak anlamlı bulundu.
Özet (Çeviri)
THE STAGING FEATURES OF GCDFP-15, CK7, CK20 IN PRIMARY AND METASTATIC BREAST CANCERS AND ITS VALUE IN DD7FERANTIAL DIAGNOSIS OF METASTATIC CARCINOMAS ABSTRACT The most frequently used immune markers in the diagnosis and treatment of breast cancers are estrogen and progesterone receptors. Additionally, Gross cystic disease fluid protein- 15 (GCDFP-15), cytokeratin 7 (CK7) and cytokeratin 20 (CK20) are applied in breast cancers. In this study, immunohistochemical staining for GCDFP-15, CK7 and CK20 was performed on a total of 141 cases, including 84 primary female breast carcinomas, 36 breast carcinoma metastases, 1 1 primary tumors and metastases of breast and 10 primary male breast cancers, and the staining features and level of staining was analyzed. 84 female primary breast carcinomas were chosen among 4 histological types which are the most frequently observed types. 25 of these cases were invasive lobular, 25 invasive ductal, 25 medullar and 9 were musinous carcinomas. 8 of the metastatic cases were in pleura, 5 in endometrium, 5 in lymph node, 5 in bones, 3 in ovaries, 3 in central nervous system and one case each in stomach, liver, bone marrow, bronchi, mediastinum, skin and chest wall. Immunoreactivity was observed for GCDFP-15 in 75% (63/84) of the primary woman breast carcinoma cases. Staining in histological types were observed in 84% (21/25) of the invasive lobular carcinomas, 68% (17/25) of the invasive ductal carcinomas, 64% (16/25) of the medullar carcinomas and 100% (9/9) of the musinous carcinomas. Staining was observed in 58.4% (21/36) of the metastatic breast cancers and 80% of the male breast cancers. Staining for CK7 was revealed in 87% of the female primary breast cancers. Staining was observed in 76% (19/25) of the invasive lobular carcinomas, 88% (22/25) of the invasive ductal carcinomas, 76% (19/25) of the medullar carcinomas and 88% (22/25) of the musinous carcinomas. CK7 staining level in metastatic carcinomas was 86% (31/36) and in male breast cancers 80% (8/10). Staining for CK20 was revealed in 5.4% (2/36) of the female primary breast cancers and 10% (1/9) of the male breast cancers. As a result of the statistical analysis of the staining level for GCDFP-15 (P=0.08), CK7 (P=0.99) and CK20 (P=0.65) in a total of 94 female and male primary breast carcinomas and 36 breast carcinoma metastasis cases, there was no significant difference observed between primary and metastatic carcinomas. The staining level for CK7-CK20 (P=0.00), CK7-GCDFP-15 (P=0.02) and CK20-GCDFP-15 (P=0.00) in all primary and metastatic tumors was found to be statistically significant.