Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonu güreşçi Mahmut Demir'in sosyo-ekonomik ve sporculuk hayatı
Europa, world and olimpiad champion, wrestler Mahmut Demir's socio-economic and sportsmanshıp life
- Tez No: 326539
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sosyo-Ekonomik, Sporcu, Şampiyon, Yönetici, Champion, Manager, Socio-Economic, Sportsman
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Amaç: Türk sporuna dünya minderlerinde canla başla hizmet etmiş, Türk Bayrağını onurla ve şerefle dalgalandırarak ülkemizin tanıtımına önemli katkılar sağlamış olan Mahmut Demir'in; sporculuk, yöneticilik ve sosyo-ekonomik hayatını araştırarak, yeni yetişecek sporculara model, genç kuşak ile eski kuşak arasında tarihsel kopukluğun giderilmesine kaynak olabilmesi için bu çalışma yapılmıştır.Materyal ve Metot: Bu araştırmada arşiv tarama yöntemi, resmi kurumların web siteleri, insan kaynaklarından alınan belge ve yazılı dokümanların incelemesi yapılarak monoğrafık bir modele varıldı. Bu model çerçevesinde sistamatize edilerek sonuç rapor haline getirildi.Bulgular: Rakiplerinden kiloca az, boyca kısa olmasına rağmen; Olimpik ruhun yarış bileşiminde şampiyonluğa güdülenmiş olan Mahmut Demir, aklını ve en önemli özelliği olan spor zekâsını kullanarak 1996 Atlanta Olimpiyat Oyunları final'inde Rus Güreşçi Aleksei Medvedev'i yenerek serbest güreşte 28 yıl aradan sonra Türkiye'ye altın madalya kazandırmıştır. Demir hemşerilerine hizmet etmek için sporun dışında; tarımda da yeniliklere kapı aralamış, böylece bölge halkına ve çiftçisine büyük hizmetlerde bulunmuştur. Güreşi bıraktıktan sonra, spordan kopmayarak branş farkı gözetmeksizin sporun ve sporcunun yanında olmuş, sporun yaygınlaşmasında da öncü kişi olmuştur. Yöneticilik yaptığı kurumlarda teknolojinin kullanılmasını, istişare, güven ve sürekli gelişimin güçlü halkalarını oluşturmuştur. Bütün bunların sonucunda sosyo- ekonomik ve yöneticilik alanında da başarılı olmuş bir kişidir.Sonuç: Zirveye çıkarken, sporun sadece güç ve kuvvet işi olmadığını; ilmin, aklın, tekniğin ve becerinin birleşmesi sonucu başarının gelebileceğini analiz ederek Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu olmuş örnek alınması gereken bir sporcu, yeniliklere kapı aralayan iyi bir yönetici, sosyal sorumluluk sahibi iyi bir birey olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was made in order to be source for new sportman generations and removing the historical disconnection between the young and old generations by researching the sportsmanship, managerial and socio-economic life of Mahmut Demir having served Turkish sports with heart and soul on wrestling mats of the world, providing important contributions to introduction of our country by waving our flag with dignity and honorably.Material and Method: A monographic model was arrived in this study by making investigation of records and written documants received from web sites of official intitutions, human resources with archive scanning method. Result was reported by systemizing in the frame of this model.Findings: Though he was thin and short, Mahmut Demir, who motivated to the championship in the compete combination of olympic soul, gained golden medal at free wrestling to Turkey after interval of 28 years, by beating Russian wrestler Aleksei Medvedev at finals of 1996 Atlanta Olympic Games, by using his mind and sports intelligence being his most important feature. Demir has made innovations in agriculture in order to serve his compatriots out of sports, and largely served to the people and farmers of the region. He has been beside sports and sportsman without regarding branch difference after he left the wrestling and become a leading person in expanding of sports. He has formed the usage of technology, strong rings of consultation, reliance and permanent development. Finally he is also a person having been successfull in sosyo-economic and managerial field.Result: The result was arrived that he is a good person having responsibility, a good manager making innovations, a good sportsman, having become Europa, World and Olympic Games Champion, necessary to take an example, by analyzing that sports isn?t only work of power and strong, the success can come in the result of combination science, intelligence, technique and skills while climbing to the peak.