Işlenmiş dentinin kemik formasyonu üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of processed dentin effect on bone formation
- Tez No: 326540
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT SÜMER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dentin, Kemik Grefti, Allogreft, Ksenogreft, DEXA, Kemik Mineral Yoğunluğu, Dentin, Bone Graft, Allograft, Xenogreft, DEXA, BMD
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kemik greft materyali olarak kullanılan dentinin elde edilmesinde standard bir yöntem ortaya koyularak dentinin allogreft ve ksenogreft olarak kemik formasyonu üzerine etkisininin işlenmiş sığır kemiği ve kontrol grubuyla karşılaştırılarak, değerlendirilmesidir.Materyal ve Metod: Çalışmada Yeni Zelanda (n-16) tavşanı kullanıldı. Tavşanların her iki parietal bölgesine birer adet olmak üzere toplam her bir tavşan için 2 adet standart kemik defekti oluşturuldu. 16 tavşanda oluşturulan 32 defekt ile n:8 olan 4 grup oluşturuldu; A1 grubu: işlenmiş insan dentininden elde edilen greft materyali; A2 grubu: işlenmiş tavşan dentininden elde edilen greft materyali; B1 grubu: işlenmiş sığır kemiği (BİO-Oss); B2 grubu: kontrol grubu. 4. ve 12. haftada DEXA ile KMY değerlendirildi ve 12. haftada patolojik inceleme yapıldı. Bulgular: 4. ve 12. haftada DEXA ile elde edilen sonuçlara göre KMY A1, A2, B1 gruplarında kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bulundu. 4. haftadaki KMY değerleri açasından A1, A2 ve B1 grupları arasında istatistiksel açıdan her hangi bir fark bulunmadı fakat; 12. haftadaki KMY değerleri açısından B1?in diğer gruplarla arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. 12. haftadaki patolojikdeğerlendirme sonuçlarına göre A1 ve A2 grupları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmazken, B1 in A1 ve A2 gruplarına göre istatistiksel olarak farklı olduğu görüldü.Sonuç: Çalışmada greft materyali olarak kullanılan Bio-Oss, yeni kemik oluşumunda kullanılan diğer dentin greft materyallerine ve kontrol grubuna göre daha başarılı bulundu. 4. haftadaki DEXA değerlerine göre kemik mineral yoğunluğunda; Bio- Oss? un, insan dentin grefti ve tavşan dentin grefti ile benzer sonuçlar verdiği fakat 12. haftada daha iyi olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine a standard method to obtain dentin as a bone graft material and evaluate effect of dentin as allograft and xenogreft on bone formation by comparing Bio-Oss and control group.Material and Method: In study adult male New Zealand (n-16) rabbits were used. For each rabbit's calvarium,a total two parietal bone defect was created. In this way, 32 defects in16 rabbits, n=8, the 4 groups were created. Groups: A1; processed dentin from human teeth, A2; processed dentin from rabbit teeth; B1; processed bovine bone (Bio-Oss), B2; control group. 4 and 12 weeks bone mineral density (BMD) were evaulated by DEXA and end of the 12 weeks pathological examination were performed.Results: According to the 4 and 12 weeks DEXA results, about BMD, group A1, group A2 and group B1 were statistically significant from control group. At the 4 weeks BMD values were not statistically different between group A1, group A2 and group B1 but at the 12 weeks BMD values for group B1 were statistically singnificant from group A1 and group A2. At the end of 12 weeks, according to the evaluation of pathological there was no statistically difference between group A1 and group A2, but group B1 was found statistically differentfrom group A1 and group A2Conclusion: In this study Bio-Oss graft material was more satisfactory than other graft materials used to create new bone. According to the 4 weeks DEXA BMD values; Bio-Oss, human dentin graft and rabbit dentin graft were found similar results but at the end of 12 weeks Bio-Oss group BMD values were higher than others.