Adil Candemir'in sosyo-ekonomik ve sporculuk hayatı
Ali Candemir's socio-economic and sportsmanship life
  1. Tez No: 339523
  2. Yazar: RUHİ KOÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Adil Candemir, Antrenör, Araştırmacı, Şampiyon, Adil Candemir, Trainer, Researcher, Champion
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Amaç: Amasya ilinin Türk ve Dünya Sporuna kazandırdığı en önemli şampiyon güreşçilerin başında gelen Merhum Adil CANDEMİR?in örnek hayatı, sportif başarıları, antrenörlüğü ve araştırmacı kişiliğinin ortaya çıkarılarak gelecek kuşaklara örnek olması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırmada arşiv tarama yöntemi, resmi kurumların web siteleri, insan kaynaklarından alınan belge ve yazılı dokümanların incelenmesi, araştırmaya konu olan şampiyon sporcunun kendi el yazması raporlar eklenmiştir. Dilekçe ve mektupları, yapılan canlı söyleşilerle, monografik bir modele ulaşılmış ve bu model çerçevesinde, bulgular siste matize edilerek sonuç rapor haline getirilmiştir. Bulgular: Çocukluktan itibaren hırslı, azimli bir yapıya sahip, başladığı işi en iyi yapmak gibi üstün bir özelliği olan sosyal yönü çok kuvvetli, alçakgönüllü, tevazu sahibi bir kişidir. Minder güreşine geç başlayıp, ilerleyen yaşına rağmen Avrupa, Dünya ve Olimpiyat şampiyonalarında madalya almayı başarmış bir sporcudur. Antrenörlüğü süresince hep bilimsel metotlarla çalışmış, araştırmacı ve bilgili, o günün şartlarına göre antrenman bilgisine en üst düzeyde sahip olan sıra dışı bir antrenördür. Yaşadığı dönem de Türk güreşinin gerileme sebeplerini tespit ederek, çareler arayan, Türk güreşinin tekrar başarılı günlere dönebilmesi için üst makamlara yazılı ve sözlü müracaatlarda bulunan akademik bir kişidir. Sonuç: Gerek sporculuğunda gerekse antrenörlüğünde tam bir profesyonel olarak yaşamış, işini en iyi şekilde yaparak, kendini tamamen Türk Güreşine adamış, fedakâr bir güreş sevdalısı olduğu görülmüştür. İyi düzeyde Fransızca ve el yazması Osmanlıca bildiği görülmüş, ayrıca günümüzde dahi yapılmayan bilimsel antrenman programları yaptığı ve çağının tüm spor camiası içinde entelektüel seviyesinin en yüksek olduğu anlaşılmıştır. Düzenli yaşam tarzıyla, kötü alışkanlılardan uzak, Milli ve Manevi değerleri en üst seviyede tutarak, Türk Güreşine damgasını vurmuş bir sporcu, başarılı bir çalıştırıcı, tevazu sahibi örnek bir kişiliğe sahip olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: By revealing the exemplary life, athletic accomplishments, coaching and personality of deceased ADİL CANDEMİR as a researcher, who is the leading among the most important champion wrestlers introduced to Turkish and World Sports from Amasya province, it is aimed that he will set a precedent for the next generations Material and Method: It was reached a monographic model with Archive Scanning Method, The official web sites of Institutions, the examination of the documents and the written documents of human resources, the champion athlete's own hand-written reports, his application and letters that are subject to investigation, live interviews and according to this model, it was made a report by systematizing the findings Results: Adil Candemir is a person who is ambitious, determined, social, as an outstanding feature of making the best of what he started and modest from his childhood. He is a sportsman who was able to win a lot of medals in European, World and Olympic Championships despite beginning to wrestling too late and his enhanced age. During his coaching, he studied with scientific methods, he has a great coaching knowledge and he is an extraordinary coach. In his age, he identified the reason of declining in Turkish Wrestling and he is an academic person who tried to find solution in order to gain successful ages of Turkish Wrestling, made an application written and orally to the higher authorities. Conclusion: It has been seen that he is such a self-sacrificing wrestling lover that he lived professionally during his sportsmanship and coaching by doing his work well and he adored himself to Turkish Wrestling. It is understood that by keeping a high level of national and moral values, and by having a regular life style, he hit the mark in Turkish Wrestling and he was a successful and modest coach and he was an example for a personality.