Kütahya Fayı'nın batı kesminin aktif tektoniğinin GPR ve elektrik özdirenç yötemleriyle incelenmesi
Active tectonic investigation of western part of Kutahya fault wiht GPR (ground penetrating radar) and eletrical resistivity methods
- Tez No: 326598
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAHİT ÇAĞLAR YALÇINER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kütahya Fayı, Kütahya Havzası, Aktif Tektonik, Yeraltı Radarı (GPR), Doğru Akım Özdirenç Yöntemi, Kutahya Fault, Kutahya Basin, Active Tectonic, GPR (Ground Penetrating Radar), DC Resistivity methods
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tez çalışması kapsamında daha önce birçok çalışmaya konu olmuş Kütahya Fayı'nın batı kesiminde uygulanacak olan jeolojik, jeomorfolojik ve jeofizik (Yeraltı Radarı ve Doğru Akım Özdirenç Yöntemleri) çalışmalarıyla fayın tam lokasyonu belirlenmiştir. D-B uzanımlı Kütahya Havzası'nı güneyden sınırlayan Kütahya Fayı, Paleozoyik yaşlı temel kayalar ile Tersiyer yaşlı örtü kayalar arasında belirgin bir morfoloji sunmaktadır. Kütahya Fayı'nın sadece güneyden denetlediği Kütahya Havzası yarı-graben görünümündedir.Arazi çalışmaları sırasında Kütahya Fayı boyunca yapılan gözlemler sonucunda bölgenin farklı tektonik rejimler etkisi altında kaldığı belirlenmiştir. Bu sonuca fay zonu boyunca kıvrım, ters fay, doğrultu atımlı fay ve normal fay gibi farklı tektonik rejim sonucu gelişmiş yapısal unsurların gözlenmesiyle varılmıştır. Ayrıca yine Kütahya Fayı boyunca gözlenen fay düzlemleri üzerinde hem doğrultu atımlı faylanmaya ait fay çizgileri hem de normal faylanmaya ait fay çizgileri, bölgenin farklı rejimler sonucu şekillendiğini gösterir. Yapılan gözlemler değerlendirildiğinde, Kütahya Fayı KD-GB doğrultulu sıkışma rejimi altında gelişmiş sol yönlü doğrultu atımlı fay olarak hareketine başlamış olup, günümüzde ise KKD-GGB doğrultulu genişlemeli tektonik rejim altında normal fay olarak hareketine devam etmektedir.Havza içerisinde gömülü olarak bulunan fayların tespit edilmesi içinse yeraltı radarı ve doğru akım özdirenç yöntemleri uygulanmıştır. Bunun için fay boyunca üçgen yüzeyler, birikinti konileri, fay önü çökelleri gibi aktif tektonik unsurların gözlendiği yerlerde profil noktaları belirlenmiştir. Uygulanan yöntemlerle fay zonunun kesin yeri, derinliği ve diğer parametreleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The scope of this thesis, exact location of Kütahya Fault was determined with geological, geomorphological and geophysical (GPR and Electrical Resistivity) methods which has been subject to many previous studies. The Kütahya fault shows a distinctive morphology between Paleozoic age basement rocks and Tertiary age cover rocks and also forms the southern border of E - W trending Kütahya basin. Kütahya basin is a half-graben looking which is controlled by Kütahya fault from southern part.Along the fault zone, the folds, trust fault, strike slip fault and normal fault traces were observed and because of these observation the region effected from different tectonic regimes were understood. Beside these the fault planes on Kütahya fault also include normal and trust fault scratches which is an also evidence for the different tectonic regimes in the region. The Kütahya fault primarily formed as a left lateral strike slip fault under the effect of NE - SW trending compression regime, but nowadays the fault has a normal fault character which was developed by NNE - SSW trending extensional tectonic regime.The GPR and Electrical Resistivity methods were conducted to determine buried fault locations in the basin. On this purpose the profile lines placed to the field, where active tectonic structures (triangular surface, sedimentation conies, etc.) observed. With geophysical methods, the exact location of the fault, depth and the other parameters were determined.