Kütahya fayının kinematik özellikleri
Kinematics of Kutahya fault
  1. Tez No: 326597
  2. Yazar: ELİF FIRATLIGİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kütahya Fayı, Kinematik Analiz, Neotektonik, Genişlemeli Tektonik Rejim, Uzaktan Algılama, Radar, Kutahya Fault, Kinematic Analysis, Neotectonic, Extensional Tectonic Regime, Remote Sensing, Radar
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışmada Kütahya Fayı'nın kinematik analizi, bölgedeki yapısal unsurların (çizgisellik) uzaktan algılama yöntemiyle belirlenmesi, fayın davranış biçimi ve depremselliğinin değerlendirilmesi çalışmalarıyla Kütahya Fayı'nın yapısal evrimini araştırılmıştır. Batı Anadolu'da önemli Neotektonik yapılardan biri olan Kütahya Fayı, D-B uzanımlı Kütahya Havzası'nın güneyini sınırlayan aktif bir faydır. Havzaya yarı-graben görünümü kazandıran bu fay, temel kayalar ile örtü kayalar arasındaki sınırı oluşturmaktadır.Kütahya Fayı ve çevresinde gözlenen fay topluluklarının kinematik analizi sonucunda çalışma alanındaki bölgesel gerilme durumları bulunmuştur. Bu çalışmalar sonucunda Kütahya ve yakın civarında Geç Pliyosen öncesinde KD-GB doğrultulu sıkışma rejimi etkisi altında gelişmiş doğrultu atımlı faylar ve kıvrımlar, bu rejimle uyum içerisinde olan KB-GD doğrultulu açılma rejimi altında gelişmiş normal faylar birlikte çalışmıştır. Geç Pliyosen'in hemen öncesinde ilk defa şekillenmeye başlayan Kütahya Fayı KD-GB doğrultulu sıkışma rejimi altında gelişmiş sol yönlü doğrultu atımlı fay karakterinde olup, günümüzde ise KKD-GGB doğrultulu genişlemeli tektonik rejim altında normal fay karakterinde davranış göstermektedir. Arazi çalışmaları sırasında yapılan 1/100.000 ölçekli diri fay haritası ve kinematik analiz çalışmaları ile, BKB-DGD uzanımlı fayın günümüzde normal fay karakterinde olduğu ortaya çıkarılmıştır.Uzaktan algılama çalışmalarında Radar görüntüleri üzerinde belirlenen çizgiselliklerin doğrultuları gül diyagramına aktarıldığında, K60-80B yönlü çizgiselliklerin, gerek Kütahya Fayı'nın uzanımı, gerekse fayı oluşturan tektonik rejimlerle uyumluluk göstermektedirler.
Özet (Çeviri)
This study examined the tectonic evolution of Kutahya Fault with kinematics analysis of Kutahya Fault, determining structural component (lineaments) in region by remote sensing method, the fault behavior and evaluate the work of seismicity, studies. Kutahya Fault, which is one of the major Neotectonic structure in Western Anatolia, is an active fault constraining the southern of E-W trending Kutahya Basin. This fault giving the shape of half-graben to basin forms boundary between basement rocks and cover rocks.Kinematics analysis of fault?s communities of observed in Kutahya Fault and around as a result of found regional stres states in the study area. The studies show that in Kutahya and its vicinity strike-slip fault and folds formed with NE-SW trending compressive regime be gone Late Pliocene, were worked together in a harmony with normal faults which were formed in the same time with an effect of NW-SE trending extensional regime. The Kutahya Fault was primarly formed as a left lateral strike-slip fault with an effect of NE-SW trending compression regime in Late Pliocene, therefore present day the fault treats as a normal fault with an effect of NNE-SSW trending extensional regime. The WNW-ESE trending fault has been revealed currently treats as a normal fault from 1/100.000 scaled active fault map and kinematic analysis which were conducted during the field studies.After N60-80W trending transfered the rose diagrams which were determined from Radar images, showed harmony with both Kutahya Fault trending and the current tectonic regime which formed the fault zone.