Zooplankton günlük vertikal göçü: Çanakkale Boğazı Karanlık Liman örneği
Daily vertical migration of zooplankton: Karanlik Harbour, Dardanelles strait as an exemplary
- Tez No: 326637
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM BÜYÜKATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Fiziko-kimyasal değişkenler, zooplankton grupları, vertikal göç, Çanakkale Boğazı, Karanlık Liman, Physico-chemical variables, zooplankton groups, vertical migration, the Dardanelles, Karanlık Harbour
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışma, Şubat 2011 ? Ekim 2011 periyodunda Çanakkale Boğazı Karanlık Liman mevkiinde mevsimsel ve derinliğe bağlı olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, 23 familya ve 24 cinse ait toplam 44 tür kaydedilmiştir. Çift tabakalı akıntı sistemine sahip Çanakkale Boğazı'ndan seçilen istasyonda elde edilen verilere göre, en fazla bolluğa sahip türler kopepodlardan kopepod nauplii, Oithona sp. (Baird, 1843), Oithona similis (Claus, 1866), Oithona nana (Giesbrecht, 1893), Microsetella norvegica (Boeck, 1865) ve kladoserlerden Penilia avirostris (Dana, 1849)'tir. Tür sayısı bakımından en yüksek çeşitliliğe sonbaharda rastlanmışken (28), bunu sırasıyla yaz (26), ilkbahar (22) ve kış (22) mevsimi izlemiştir. Türlerin vertikal dağılımı incelendiğinde Paracalanus sp. (Boeck,1865) kış yeniay ve ilkbahar dolunay, Oncaea sp. (Philippi, 1843) sonbahar dolunay, Oithona plumifera (Baird, 1843) sonbahar yeniay, Microsetella norvegica (Boeck, 1865) kış yeniay ve sonbahar dolunay, Oithona nana (Giesbrecht, 1893) kış yeniay örneklemelerinde net bir vertikal göç yaptığı tespit edilmiştir. Türlerin vertikal dağılımında sıcaklık, tuzluluk, havanın açık ya da kapalı olması, ışık, türlerin beslenme alışkanlıkları, termoklin tabakası ve predatör canlıların etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was seasonally conducted between February 2011 and October 2011 at Karanlik Liman located at the Dardanelles Strait. During the study period, 44 species which belong to 23 family and 24 genus, were determined. According to the results from the selected station in Dardanelles Strait which has a two-layer flow regime, the dominant species were; Copepod nauplii, Oithona sp. (Baird, 1843), Oithona similis (Claus, 1866), Oithona nana (Giesbrecht, 1893), Microsetella norvegica (Boeck, 1865) from the copepods and Penilia avirostris (Dana, 1849) from the cladocerans. The abundance of zooplankton species were observed mostly in fall (28), respectively in summer (26), in spring (22) and in winter (22). When the vertical distribution of species were investigated, migration of Paracalanus sp. (Boeck,1865) during new moon in winter sampling and full moon in spring, Oncaea sp. (Philippi, 1843) during full moon in fall sampling, Oithona plumifera (Baird, 1843) during new moon in fall sampling, Microsetella norvegica (Boeck, 1865) during new moon in winter and full moon in fall sampling and Oithona nana (Giesbrecht, 1893) during new moon in winter sampling were observed. It was determined that temperature, salinity, weather condition, light, predators, diet of species and thermocline layer were effective on the vertical distribution of species.