Tek yıllık mera bitkisi olarak yulafın ın vitro gaz üretim potansiyeli üzerinde vejetatif dönem ve enerji kaynağı kullanımının etkileri
Effects of growth stage and energy source on gas production potential of oat as annual pasture plants
  1. Tez No: 326647
  2. Yazar: FATİH SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İ. YAMAN YURTMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yulaf, tek yıllık mera, küçükbaş ruminant, gaz üretimi, Oat, annual pasture, small ruminant, gas production
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
Bu çalışmada farklı büyüme dönemlerinde (Kardeşlenme, Sapa Kalkma, Başaklanma) hasat edilmiş yulaf bitkisinin kimyasal bileşimi ve in vitro koşullar altındaki gaz üretim potansiyeli incelenmiştir. Çalışmada ayrıca inkübasyon ortamına enerji kaynağı olarak buğday ilavesinin gaz üretim kinetiği üzerindeki etkileri de değerlendirilmiştir. Gaz üretim değerleri 0, 3, 9, 12 ve 24. Saatte yapılan ölçümlerle belirlenmiş ve ilişkili parametreler hesaplanmıştır. Farklı büyüme dönemlerinde toplanan bitki örneklerinin kuru madde (P=0,001), ham protein (P=0,001), NDF (P=0,001) ve ADF (P=0,045) içerikleri arasında önemli farklılıklar saptanmıştır. Bununla birlikte örneklere ilişkin organik madde sindirilebilirliği ve metabolize olabilir enerji değerlerinin önemli düzeyde farklılaşmadığı izlenmiştir. Genel olarak bitki örneklerine ilişkin ham protein, NDF, ADF içerikleri, organik madde sindirilebilirliği, metabolize olabilir enerji değerlikleri sırasıyla 88,013-126,494 g/kg KM; 421,760-624,711 g/kg KM; 200,701-236,724 g/ kg KM; %58,349-60,783 ve 9,185-9,665 MJ ME/kg KM, arasında değişim göstermiştir. İnkübasyon koşullarına buğday ilavesi gaz üretim değerleri, organik madde sindirilebilirlikleri ve metabolize olabilir enerji değerliklerinde önemli değişikliklere neden olmamıştır. Bulgular ışığında tek yıllık mera bitkisi olarak yulafın otlatma dönemi boyunca küçükbaş ruminantların besin madde gereksinimlerinin karşılanması anlamında önemli potansiyele sahip olduğu düşüncesine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Chemical composition and in vitro gas production potential of oat plants harvested at different growth stage (heading, tillering and bolting) were evaluated in this study. Effects of wheat addition to incubation medium as an energy source on gas production kinetics were also examined. Gas production were determined at 0, 3, 6, 9, 12 and 24 h and their parameters were estimated. There were significant differences between dry matter (P=0,001), crude protein (P=0,001), NDF (P=0,001) and ADF (P=0,045) contents of plant samples collected at different growth stages. However, organic matter digestibilty and metabolizable energy value of samples did not differ in significant level. In general, crude protein, NDF, ADF contents, organic matter digestibilty and metabolizable energy value of the plant samples were varied in the range of 88,013-126,494 g/kg DM; 421,760-624,711 g/kg DM; 200,701-236,724 g/ kg DM; %58,349-60,783 and 9,185-9,665 MJ ME/kg DM, respectively. Wheat addition to incubation condition did not cause significant differences in gas production values, organic matter digestibilities and metabolizable energy values. It was concluded that oat plants as annual pasture material had important potential to provide nutritional requirement of small ruminants during grazing period in early spring.