Psikolojik danışmanların bireysel ve grupla psikolojik danışma uygulamaları ve bu uygulamalardaki yeterliklerine ilişkin algıları
Counselors' individual and group counseling practices and their perceptions of their efficiencies in these practices
  1. Tez No: 326659
  2. Yazar: MUSTAFA PAMUK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAŞKIN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik danışman, bireysel psikolojik danışma, grupla psikolojik danışma, yeterlik algısı, Counselor, individual psychological counseling, group psychological counseling, perception of efficacy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Bu araştırma, psikolojik danışmanların bireysel ve grupla psikolojik danışma uygulamalarını ve bu uygulamalardaki yeterliklerine ilişkin algılarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, Doğu (Elazığve Malatya) ve ?ç Anadolu'da (Karaman ve Konya) görev yapan 711 psikolojik danışman oluşturmaktadır. Araştırmada evrenin tamamına ulaşılmaya çalışıldığı için örneklem alma yoluna gidilmemiştir. Araştırmada analizler, geriye dönen 344 danışmandan gelen veriler üzerinden yapılmıştır. Veri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen anket kullanılmıştır. Ankette kişisel bilgilerle ilgili 7 sorunun yanısıra psikolojik danışmanların bireysel ve grupla psikolojik danışmaya ilişkin yeterlik algılarını belirlemeye yönelik 9 açık uçlu ve 22 kapalı uçlu soru olmak üzere toplamda 38 soru vardır. Araştırmada veriler hem sanal yolla hem de yüz yüze olarak elde edilmiştir. Elde edilen nicel verilerin analiz için SPSS 17, nitel verilerin analizi için ise NVIVO 8 paket programları kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde frekans (f), yüzde (%), ki kare (x 2) testi kullanılmış; nitel verilerin analizinde ise içerik analizi yapılmıştır. Araştırmadan elden edilen bulgulara göre psikolojik danışmanların çoğunluğunun bireysel psikolojik danışma yaptıkları; çoğunluğun grupla psikolojik danışma yapmadıkları ortaya çıkmıştır. Bireysel ve grupla psikolojik danışma yapan psikolojik danışmanların kendilerini hem bireysel hem de grupla psikolojik danışma yapmada yeterli algıladıkları ortaya çıkmıştır. Psikolojik danışmanlar, hem bireysel hem de grupla psikolojik danışmayı en çok ergenlik dönemindeki bireylerle yaptıkları ortaya çıkmıştır. Psikolojik danışmanların bireysel danışmada başvurdukları bilgi kaynakları sırasıyla kitap-dergi, v internet ve meslekte daha fazla deneyimi olan meslektaşlar iken grupla danışmada başvurdukları bilgi kaynakları ise sırasıyla internet, kitap-dergi ve meslekte daha fazla deneyimi olan meslektaşlar olmuştur. Psikolojik danışmanların psikolojik danışma uygulamalarında tercih ettikleri yaklaşımlar sırasıyla insancıl, bilişsel ve davranışçı yaklaşımlar olmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlara dayalı olarak çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine counselors' individual and group counseling practices and their perceptions of their efficiencies in these practices. Survey method was used in the research. Research population is consist of 711 counselors working in Eastern Anatolia (Elazığ and Malatya) and Central Anatolia (Karaman and Konya). As there was an attempt to reach all of population of the research, sample was not taken. Analyses were made on returning the data from 344 counselors. To collect data, a questionnaire was used developed by the researcher. In addition to 7 questions about personal information, There in the questionnaire are 9 open ended, 22 closed ended, totally 38 questions to determine the perceptions of counselors' individual and group psychological counseling competence. The data were obtained by the virtual route as well as face to face. SPSS 17 was used for quantitative analysis of the data obtained and NVivo 8 software package was used for the analysis of qualitative data obtained. For the quantitative analysis, the frequency (f), percentage (%), chi-square (X2) test were use and for the qualitative analysis content analysis was used.According to the findings of research, majority of school counselors do individual psychological counseling; the majority of counselors do not do group psychological counseling. Counselors doing individual and group psychological counseling see themselves sufficient on both individual and psychological counseling. Counselors do both individual and group counseling most for individuals during adolescence. Counselors in individual counseling apply respectively books-journals, the internet and more experienced colleagues in the profession as information sources but in group psychological counseling Counselors apply respectively internet, book-journals and more experienced colleagues in the profession. Counselors prefer approaches respectively humanistic, cognitive and behavioral approaches in counseling practices. Various suggestions were made on the basis of research findings.