İlköğretim II. kademe öğrencilerinin matematik dersine yönelik korkuları: Diyarbakır ili örneği
Math fear of primary school second grade students: A sample of Diyarbakır province
- Tez No: 326760
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİKAİL SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik, Korku, Matematik korkusu, İlköğretim ikinci kademe, Math, Fear, Math Fear, Primary School Second Grade
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin matematik dersine yönelik korkularının nedenlerini çeşitli değişkenlere göre incelemektir. Bu araştırmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi için Diyarbakır ili merkez ilçelerinde (Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir) random yöntemi ile birer okul belirlenmiştir. Bu okullardan seçilen 490 (258 kız, 232 erkek) ilköğretim 2. kademe öğrencisi araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Davarcıoğlu (2008) tarafından geliştirilen 30 maddelik“Ortaöğretim Öğrencilerin Matematik Korkusu”ölçeği ve 7 maddelik“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Davarcıoğlu tarafından ölçeğin“cronbach alpha”güvenirlik katsayısı 0.920 bulunmuştur. Bu araştırma için Bağlar ve Kayapınar ilçelerinden seçilen 111 öğrenci üzerinde yapılan ön uygulamada“cronbach alpha”güvenirlik katsayısı 0.887, asıl uygulamada ise 0.927 bulunmuştur. Anket yoluyla toplanan verilerin çözümlenmesinde yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Tek yönlü varyans analizinde anlamlı farkların olduğu durumlarda“Scheffe”testi sonuçlarına bakılmıştır. Bulunan farklar 0.05 anlamlılık seviyesine göre ifade edilmiştir. Bu hesaplamalar“SPSS 16.0”paket programı kullanılarak yapılmıştır.Araştırmanın sonucunda ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin matematik dersine yönelik kokularının düşük düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca araştırma grubundaki öğrencilerin matematik dersine yönelik korkuları arasında sınıf düzeylerine, matematik ders notlarına, matematik öğretmenlerinin cinsiyetine, anne ve babalarının eğitim durumuna, ailenin toplam aylık gelirine göre istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu; cinsiyetlerine göre ise anlamlı bir farkın bulunmadığı saptanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to explore the reasons of Math fear of primary school second grade students by considering various variables. Survey method is used in this study. From each central districts of Diyarbakır Province (Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir), one school was chosen randomly for the sample of the study. Chosen 490 secondary school students (258 female, 232 male) from these schools constitute the sampling of the research. A 30-item“Math Fear of Secondary School Students' scale, which was developed by Davarcıoğlu (2008), and a ”Personal Data Form“ consisting of 7 items were used as data collecting tools. The ”Cronbach's alpha“ reliability coefficient of the scale was determined as 0.920 by Davarcıoğlu. In the pre-application of the scale on 111 students chosen in Bağlar and Kayapınar districts, the ”Cronbach's alpha“ reliability coefficient was 0.887, while it was 0.927 in the actual application during research. During the examination of data collected with survey, percentage, arithmetic mean, standard deviation, independent sampling t-test, one way Anova were used. In the case of existence of significant differences in one-way Anova test, the results of Scheffé test was considered. The differences were expressed according to 0.05 meaningfulness level. ”SPSS 16.0" package is used for these calculations.As a result of the research, it was determined that primary school second grade students' Math fear was low. It was also determined that there were statistically significant differences according to class levels, math grades, gender of math teacher, educational status of parents and monthly income of the family. However, no significant difference was found between the students' gender. Some suggestions were proposed related with results obtained from the research.