I. Dünya Savaşı'nda Silvan
Silvan in the First World War
  1. Tez No: 326762
  2. Yazar: MEKKİ ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Meyyafarikin, Birinci Dünya Savaşı'nda Silvan, Diyarbekir, Birinci Dünya Savaşı, Mustafa Kemal, Meyyafarikin, Silvan in the First World War, Diyarbekir, the First World War, Mustafa Kemal
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
19. yüzyıl sonunda dünya devletlerinin sömürgecilik politikaları ve aralarındaki rekabet önce soğuk savaşın, ardından da Birinci Dünya Savaşı'nın çıkmasına neden olmuştur. Bu ilk Dünya Savaşı'ydı ve tüm dünyayı doğrudan veya dolaylı olarak etkilemiştir. Osmanlı Devleti'nin bu savaşa girmesi zaten iyi olmayan ekonomik ve askeri düzeninin, savaştaki kötü gidişat ve ardından gelen yenilgi nedeni ile daha da kötü olmasına neden olmuştur. Bu savaşın Osmanlı Devleti'ne etkisi farklı şekillerde ortaya çıkmıştır. Bu durum bazı bölgeler için bağımsızlıkla sonuçlanırken bazı bölgeler için de tam bir felaket ve yıkıma sebep olmuştur.Birinci Dünya Savaşı'ndan ciddi manada olumsuz olarak etkilenen bölgelerden biri olan Silvan için savaş; ciddi anlamda ekonomik bunalım, çok sayıda ölü ve yaralı, salgın hastalıklar ve daha bir çok sıkıntıyı geride bırakarak sona ermiştir. Silvan'ın Birinci Dünya Savaşı'ndaki en önemli rolü ise Mustafa Kemal'in yönetmiş olduğu 16. Kolordu'nun Silvan'da konuşlanması ve bu Kolordu'nun bu esnada düşman işgaline geçmiş olan Muş ve Bitlis'i tekrar geri almış olmasıdır. Silvan'ın muhkem bir dağın yamacında bulunması, içinden geçen yollara hakim bir konumda olması ve stratejik konumu 16. Kolordu'nun komuta merkezi olarak tayin olunmasına sebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
At the end of 19th century, increasing competition and colonialism politics firstly caused cold wars, then to the First World War. It was the Fist World War and affected all of the world directly or indirectly. With its miserable economic and military system, entering the Ottoman State to the war, worsened the economic and military conditions of the Ottoman State which were already worse. Affects of this war on the Ottoman State come to light in different ways. This war ended with freedom for some parts and with a great destruction and catastrophe for some other parts of the Ottoman State.Silvan was one of the most destructed and greatly harmed part of the State. The war ended with great conomic problems, a lot of died and injured people, a lot of epidemic diseases and more other destructions to Silvan. To the most important role of Silvan in the First World War is that staying 16th corps under the commandership of Mustafa Kemal at Silvan and getting back Muş and Bitlis from enemy?s occupation. Besides, as being at the hillside of a firm mountain and dominating the roads which passes into it, has been caused selection of Silvan as the center of corps.