Geçiş ekonomilerinde yabancı sermaye yatırımları ve Kırgızistan örneği
Foreign direct investments in transition economies: The case of Kyrgyzstan
  1. Tez No: 326769
  2. Yazar: NURBEK KARATALOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN TAŞTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan yabancı sermaye yatırımları, geçiş ekonomi ülkeleri, mukayeseli sektöreler analiz ve ekonomik gelişme ve büyüme, Foreign direct investment (FDI), transition economy countries, comparative macro and sectoral analysis, economic development and growth
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Son 20 yıl içeresinde doğrudan yabancı sermaye yatırımların (DYSY) dünyada ve özellikle geçiş ekonomisi olarak adlandırılan ülkelerde ekonomik gelişme, büyüme ve kalkınma süreçleri üzerinde önemli bir etken haline gelmiştir.Bu çalışmanın amacı, DYSY'ların ülke ekonomilerinin gelişmesini ne şekilde etkilediği ve özellikle geçiş ülke ekonomileri açısından, DYSY'ları çekmek için gerekli altyapının oluşturulması açısından ülke ekonomisinde ne tür reformların ve yeniliklerin yapılması gerektiği ile ilgili bilgi verilmeye çalışılmıştır.Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları (DYSY) geçmişte ve günümüzde birçok ülkenin iktisadi anlamda gelişme sürecinde önemli bir rol oynamıştır. Bunun temel nedeni az gelişmiş (AGÜ) ve geçiş ekonomi ülkelerinin (GEÜ) hem gelişme süreçlerine başlayabilmeleri hem de istikrarlı kalkınmalarını sürdürebilmeleri için iç kaynakların yanında, dış kaynaklara da gereksinim duymalarıdır. Özellikle, yatırım kaynakların olmaması kısır döngüsünü kırarak dışa kapalı bir ulusal ekonomi modelinden çıkarak diğer dünya ekonomileri ile liberalleştiğinde, başka bir ifade ile dışa açık bir ekonomi haline dönüştügünde, ülke içi yatırımlar yabancı sermaye ile de finanse edilebilir konuma gelmektedir. Bu bağlamda yapılan çalışmada doğrudan yabancı sermaye yatırımları kapsamında geçiş ekonomi ülkeleri tanımı ve piyasa yapıları ile ilgili teorik tanımlar verilmiştir. DYSY'ların GEÜ'lerine girişin sağlanması için bu ülkelerin özellikleri çerçevesinde gerekli yasal altyapı, uygulanması gereken teşvik politikası ve bölgesel yapılanma gibi konularda gerekli çözüm tavsiyeleri tespit edilmiştir.Bir geçiş ekonomi ülkesi olan Kırgızistan örneğinde DYSY'ların ülke sektörleri bazında ve ülkenin makro ekonomik bazında analiz yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda DYSY'ların Kırgızistan örneğinde, bir geçiş ekonomi ülkesi olarak gelişmesi, büyümesi ve kalkınmasında önemli bir rol oynadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
During the last twenty years the foreign direct investments (FDI) have significantly effected the growth and development of the national economies around the world and as well as transition economies. This study examines the relationship between the economic development and FDI consequently what kind of infrastructural, legislative and innovative steps should be taken by the countries in order to attract FDI and pursue an increase in economic welfare.In the past and nowadays the FDI has been played an important role in the development of many countries. The main reason is the lack of sustainable economy development and external financial sources beside the internal savings. In particular, by attracting an investment funding almost each closed national economy will open to the world trading and become more liberalized. Finally becoming a part of the world trading system it could attract the external financing in the form of foreign investments.The paper describes and defines theoretical definitions of transition economy countries and related market structures, keywords within FDI conceptual framework. Considering the case of Kyrgyzstan as a transition economy country, we have given a solid analytics based on necessary legal framework, the type of regional economic structuring, described encouraging governmental policies and performed sectoral analysis of the Kyrgyzstan.As a resut of the study we have obtained an information that the FDI has a direct and obvious impact on the economic growth and development of the transition economies.