Banka kredilerinin ekonomik etkileri Türkiye üzerine bir uygulama
Economic effects of the bank credits a study upon Turkey
  1. Tez No: 326908
  2. Yazar: İLKNUR BALTACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT EKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: bank credits, economic extents, turkey economy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Gelişen dünya ekonomisinde bankların her geçen gün önemi artmaktadır. Bankalar ülke ekonomisine farklı yararlar ve dinamikler kazandırır. Krediler ise bankaların en temel ürünüdür.Kredilerin büyük bir kısmı tasarruflarını bankaya yatırmış olan tasarruf sahiplerince karşılanır. Bankalar, topladıkları mevduatları kredi olarak kullandırırlar ve bunun yanında da karlarını maksimize etmek istemektedirler. Bu durumda kredilerin zamanında geri ödenmemesi riski ile karşı karşıya kalabilirler. Geri ödenmesinde herhangi bir sorun olmaması durumunda krediler, bankalar için oldukça karlı bir durumdur. Ekonomide bazı dönemlerde yaşanan finansal olumsuzluklardan kaynaklanan ekonomik durgunluklar bankacılık sisteminde ve dolayısıyla kredi sektörünün sıkıntıya düşmesine neden olmuştur. Dolayısıyla banka kredileri özellikle ekonomik durgunluk ve kriz dönemlerinde önemli bir problem haline gelmiş ve azalmalar meydana gelmiştir.Üç bölümden oluşan bu çalışmada banka kredilerinin ekonomik etkileri incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde banka kredileri hakkında genel kavramlara yer verilmiş, kredilerin ekonomi üzerindeki etkileri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde 1980 öncesi ve 1980 sonrası banka kredilerindeki gelişmeler incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise banka kredileri ile GSYH, Sabit Sermaye Yatırımları,Yurtiçi Tüketim ve Enflasyon arasındaki ilişkileri belirlemek üzere Türkiye 2003:01- 2012:03 dönemi örneği için ekonometrik bir uygulama yapılmış ve yapılan analiz sonucunda elde edilen bulgular yorumlanmıştır.Anahtar Kelimeler; Banka kredileri, Ekonomik Büyüklükler, Türkiye Ekonomisi
Özet (Çeviri)
In the developing world economy the importance of banks has been increasing hugely.banks give different benefits and dinamics to the country economy. And the credits are the most essential products of banks.The big amount of the credits are welcomed by the owners? of savings who invested their savings to the bank.banks have got their deposits which they gathered used as credits and at the same time by this way they want to icrease their profits.so they might be across with the risk of time-out of the payment of the credits.When there is no problem about the pay back of them,credits are very beneficial for banks. Economic stagnancies in economy which are grown out of financial drawbacks at some times cause hardships in the banking system and so the credit sector. Because oof this,bank credits become an essential problem especially in the economic stagnancy and crisis period and diminution has occured.ın this study which composes of three parts the effects of the bank credits upon economic indicators have been examined. In th first part ,various informations about the bank credits have been placed and it has been given an importance to mention about the effects of the credits upon the economy.ın the second part,the improvements of the bank credits before and after 1980 have been examined and various explanations have been given about the diminutions at the credit submissions and requests in the crisis periods.and in the third part,it has been evaluated by being used of bank credits and some economic data whether the credit wavings in turkeyhas occured or not in the crisis periods.