Türkiye'de büyükşehir belediyesi uygulamaları ve karşılaşılan sorunlar
Metropolitan applications in Turkey and encountered problems
  1. Tez No: 326907
  2. Yazar: NEVZAT ÖNDER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN SADOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Büyükşehir Belediyesi, 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu, Belediyecilik Uygulamaları, Yerel Yönetimler, Metropolitan Municipality, Metropolitan Municipality Law No. 5216, Municipality Applications, Local Governments
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Dünyada belediyecilik uygulamalarının başlangıcı günümüze oldukça yakın bir tarihtedir. Sanayi devriminin ardından artan nüfusla birlikte insan kitleleri iş olanaklarının daha iyi olduğu sanayi kentlerine göç etmeye başlamışlardı. Bu hareketlenme ile birlikte kırsal nüfus azalış eğilimine girerken kent nüfusunda ise önemli artışlar gözlemlenmiştir. Artan nüfus ile birlikte kentlerde yeni yapılanmalara ihtiyaç duyulmuştur. Belediyecilik uygulamalarının ilk görülmeye başladığı dönemi bu olaylara sabitlemek mümkün görünmektedir.Türkiye coğrafyasında ise Osmanlı İmparatorluğu'ndan itibaren geleneksel yapı içerisinde vakıflar ve şehrin önde gelenleri tarafından yerine getirilen bir takım işler modern dünya ile birlikte yerini profesyonel yöneticilere bırakılmıştır. Türkiye'de Cumhuriyet dönemiyle birlikte modern dünyadaki belediyecilik gelişmelerine paralel olarak anayasal düzeyler de dahil olmak üzere çeşitli uygulamalarda bulunmuştur. Bu bağlamda çalışmanın da konusunu oluşturan belediyecilik daha özelde ise büyükşehir belediyeciliği ve karşılaşılan sorunlar sıkça tartışılmaktadır. Çalışma, Türkiye özelinde ise meydana gelen sorunlar ve bunlara yönelik çözüm önerilerini içermektedir.
Özet (Çeviri)
The beginnings of municipality applications are closed recent day in the world. Masses of humanity began to migrate to cities of industry to be better job opportunities with increasing population of the industrial revolution. Rural population is in downward trend on the other hand urban population is significant increases were observed with those movements. Municipal applications seem to be able to fix these events at the beginning of the first applications.Some works, which are carried out by foundations and a number of city leaders in traditional structure, has left replaced professional managers with the modern world in Turkey?s area about Ottoman Empire. In the period of the Republic of Turkey, were found in various applications about municipal including the constitutional levels parallel to the developments in the modern world. In this context, the subject of study is discussed in particular the metropolitan municipality and the municipality more frequently encountered problems. This study is including proposed solutions for problems that can occur in the case of the Turkey.