Otomotiv sektörünün iktisadi analizi; Erzurum il merkezinde otomobil talebi ve talebinin belirleyicileri üzerine bir uygulama
The financial analysis of automotive industry; a case study over the demand for automobiles and over the determinants of automobile demand
  1. Tez No: 383753
  2. Yazar: SEVDANUR DURMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEREM KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Otomobil Talebi, Otomobil Talep Nedenleri, Erzurum'da Otomobil Talebi, Automobile Demand, The Reasons For Automobile Demand, Automobile Demand in Erzurum
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Otomotiv sektörü gelişmekte olan ülkeler için anahtar sektör görevi görmektedir. Küresel ekonomi içinde önemli bir yer tutan sektör, sürekli olarak teknolojik yapıyla ve AR-GE yatırımlarıyla beslenmektedir. Ekonomide çarpan etkisi oluşturan sektör istihdam, büyüme, iç ve dış denge üzerinde olumlu katkılar sağlamaktadır. Şehirleşmenin hızla artması ve şehirlerin büyümesiyle de otomobilin günlük hayat içinde kullanımının gitgide artması sonucu talebi sürekli artmaktadır. Heterojen bir mal olan otomobil birçok marka ve modelle farklı tüketici grupları için farklı talepler oluşturmaktadır. Ayrıca otomobiller dayanıklı tüketim mallarından sayılmalarından dolayı reel faiz oranlarından etkilenmekte ve faizlerdeki oynaklık tüketicilerin talebini etkilemektedir. Banka kredilerinin kolaylığı ve ulaşılabilirliği de tüketicinin satın alma kararını büyük ölçüde etkilemektedir. Düşük gelir gruplarındaki tüketiciler banka kredileri kullanarak dönemler arası gelirleri farklı paylaştırmak suretiyle otomobil satın alabilmektedirler. Otomotiv sektörünün iktisadi analizi yapılan bu çalışmada önce dünya ekonomisi sonrada Türkiye ekonomisi üzerinde sektörünün ekonomik etkileri incelenmiştir. Erzurum il merkezinde yapılan anket çalışmasıyla otomobil talebini etkileyen vergi, teşvik, faiz oranları ve demografik özelliklerin etkileri incelenmiştir. Otomobil satın alma kararını etkileyen faktörler ve talebi etkileyen otomobil özellikleri belirtilmeye çalışılmıştır. Ayrıca Türkiye'de üretilmesi planlanan yerli marka bir otomobile yönelik talep tahmini yapılmış, yerli marka otomobil üretilmeme nedenleri sorgulanmış ve yerli otomobilin ülke ekonomisine katkılarının neler olabileceği araştırılmıştır. Sonuçlar, istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiştir. Erzurum'da otomobil talebini etkileyen en önemli unsurun ''Parçasının kolay bulunurluğu ve markaya güven'' olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Automotive industry is the key industry for developing countries. Having an important role for the global economy, this industry is continually supported by the technological structure and research-development (r&d) investments. The industry, causing multiplier effect in economy, provides positive contribution over employment, growing and inner and outer balance. The demand gradually increases as a result of the constant increase in using automobiles in daily life thanks to the fact that urbanization is taking place rapidly and cities are growing. Being a heterogeneous product, automobile creates different demands with numerous brands and models for different consumer groups. Besides, because automobiles are seen as durable consumption products they are affected by the real interest rates, and the mobility in interests influences demands of the consumers. Both the convenience and the availability of the bank loans have considerable influence over consumer's decision of purchasing. Consumers who are in the low-income groups can buy automobiles by apportioning the inter-period incomes by receiving bank loans. In this study in which the financial analysis of automotive industry has been carried out, the influence of automotive industry has been examined firstly on world scale and secondly on the scale of Turkey. With the survey carried out in Erzurum city center, the influences of taxes, promotion, interest rates and demographic features that affect automobile demand have been studied. It has been attempted to indicate the factors affecting the decision of purchasing automobile and automobile features affecting the demand. Moreover, a demand prediction has been made for the local brand automobile planned to produce in Turkey. Besides the reasons for not manufacturing a local brand automobile have been questioned and it has been investigated what a local brand automobile could contribute to the national economy. The results have been evaluated with statistical methods. It has been indicated that the most important factor affecting automobile demand in Erzurum is“the availability of spare parts and the reliance on brands”.