İbn Sina ile Kierkegaard'ın ölüm anlayışının karşılaştırması
Comparison of approaches to death of avicenna with Kierkegaard
  1. Tez No: 326953
  2. Yazar: MİRPENÇ AKŞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYÜP BEKİRYAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ölüm, Varoluş alanları, Ölüm Korkusu, Benlik, Ruh, Nefis, Beden, Umutsuzluk, Death, Existence fields, Death fear, Ego, Spirit, Desire, Body, Desperateness
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada, İlk Çağ'dan Modern Çağ'a kadar dönemsel olarak ölüm kavramı ele alınmıştır. Bu çerçevede çalışmamız, bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, genel olarak ölüm kavramının felsefeye konu olması bakımında ele alınarak felsefi bir bakış açısıyla işlenmiştir. Aynı bölümde ölüm kavramının felsefî düşünce bağlamında kronolojik olarak İlk Çağ materyalist ve idealist filozoflarının ölüm kavramına yönelik değerlendirmeleri ana hatlarıyla işlenmiştir. Daha sonra Orta Çağ felsefesinde mistik bir çerçevede ele alınan ölüm algısına, Aydınlanma ve Varoluş felsefesinde ölüm kavramına yönelik araştırmaları, epistemolojik bir tahlilde bulunulmuştur.Birinci bölümde, İslam düşüncesinde ölüm algısı ele alınmış ve İslam filozoflarının ölüm kavramına yükledikleri anlamlar tartışılmıştır. Kelam ve Tasavvufçuların ölüm anlayışları işlenmiştir. Bölümün sonunda ise filozofumuz İbn Sina'nın ruh, beden ve nefis mefhumları bağlamında ölüm kavramı üzerinde durulmuşturİkinci bölümde teist varoluşçu filozof Kierkegaard'ın hayatı (genel olarak felsefi düşüncesi hayatı ile ilintili olduğu için değinilmiştir.) ve varoluş felsefesinde ölüm algısı ele alınmıştır.Üçüncü Bölümde çalışmanın ana iskeletini oluşturan İbn Sina ile Kierkegaard'ın ölüm algısı ve kavramına yönelik düşüncelerini, varoluşçuluk ve tanrısal bağlam üzerinde mukayeseli bir metodolojiyle ele alınarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, from the first age to the modern age, death notion has been dealt with periodically. In this framework, our study consists of an introduction and three parts. In the introduction part, it has been studied through philosophical view generally mentioning that the death is a subject in philosophy. In the same part in a philosophical concept, First Age Materialistic and Idealistic philosophers? evaluation of death concept has been dealt with chronologically in a general way. Later, researches about death concept that has been mentioned in a mystic framework in Middle age philosophy and death concept in Enlightenment and Existentialist philosophy have been referred to and they have been analyzed epistemologically.In the first part, how the death concept was dealt with in Islam philosophy and the meaning that the Islam philosophers attributed to death concept were discussed. Remark and Sufistic death concept has been studied. At the end of the part, it was mentioned that how our philosopher İbni Sina studied and settled death concept on a basis in soul, body and desire notion.In the second part, theist existentialist Kierkegaard?s life (it was mentioned because his thought life is related to his life) and death concept in existentialist philosophy were studied.In the third part, İbni Sina and Kierkegaard?s ideas about death notion and concept that forms the main skeleton of the study were studied and discussed on a existentialism and spiritual concept with a comparative method.