Kur'ân-ı Kerîm'in İlk Dönem Müslümanları üzerindeki etkisi
The first term impact on the Muslims of the Qur'an
- Tez No: 326955
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, sahabe, etki, eğitim, Quran, companion, effect, education
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Kur'ân nâzil olmadan önce insanlık ve özellikle Arap yarımadası kendisine ?cahiliye devri? denilen; şirk, zulüm ve ahlaksızlık çağını yaşıyordu. Allah (c.c.) insanları içinde bulundukları bu kötü durumdan kurtarmak, onları şirk karanlıklarından iman nuruna çıkarıp dünya ve ahirette iyilik ve mutluluğa ulaştırmak üzere Hz. Muhammed'i son Peygamber olarak görevlendirmiş ve ona Kur'ân'ı vahy etmiştir.Kur'ân kendi içinde nâzil olduğu cahiliye çağını yirmi üç senelik bir eğitimle asr-ı saadete çevirmiş, cahiliye kültürü ile yetişmiş olan muhataplarını eğiterek şirkin yerine tevhidi, zulüm ve ahlaksızlığın yerine salih amel ve güzel ahlakı ikâme ederek etkisini göstermiştir.Kur'ân bu eğitimi gerçekleştirirken öncelikle muhataplarının imanî arızalarını gidermiş, buna paralel olarak ta tedricî bir şekilde amel ve ahlaklarını ıslah etmiştir. Kur'ân'a ilk muhatap olma ve Rasulüllah'a arkadaş ve talebe olma şerefine nail olan sahabe de Kur'ân'ın emir ve nehiyleri karşısında ?işittik ve itaat ettik? deme bilinci ile hareket ederek onun ahkâmını Hz. Peygamber'den öğrendikleri şekilde hayatlarında en güzel biçimde uygulamışlar, Kur'ân'ın etkisi ile cahiliye ahlakından arınıp kendilerinden Allah (c.c.)'ın razı olduğu gerçek müminler haline gelmişlerdir.
Özet (Çeviri)
-Humanity, especially the Arabian Peninsula, had been living through the age of polytheism, cruelty and immorality, called the Period of Illiteracy before coming of Islam. Allah chose Muhammad as the last Prophet to get the people out of the predicament and to let them have goodness and happiness both in the world and after-life by getting them off the darkness of polytheism and into the divine light of faith, and revealed the Quran to him.Quran turned the age of illiteracy, in which it came, into the era of bliss through twenty three years of education, and had an enlightened effect on the addressees grown up in the culture of the age of illiteracy through education by replacing the polytheism with the oneness, and cruelty and immorality with good deeds and social ethics.In the course of this education, the Quran primarily eliminated the religious imperfectness of the addressees, and to this parallel, gradually rehabilitated their deeds and morals. Those who had the honor of being disciples and companions of the Prophet Muhammad and first got to know the Quran acted with the awareness of saying: We heard and obeyed, and practiced his provisions best in their lives in the way they learned them from Muhammad. They purified themselves from the ethics of the age of illiteracy and came to become real believers whom Allah was pleased.