Potansiyel abonelerin kazanılmasına yönelik pazarlama stratejilerinin Veri Madenciliği ile geliştirilmesi: Konya şehri doğalgaz örneği
The acquisition of potential subscribers whit Data Mining for improving marketing strategies: city of Konya natural gas case
  1. Tez No: 327044
  2. Yazar: ALİ YAWAR JAFARİ
  3. Danışmanlar: DR. SAADETTİN ERHAN KESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Madenciliği, Birliktelik Kuralı, Apriori Algoritması, Doğalgaz, Data Mining, Association Rule, Apriority algorithm, Natural Gas
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma, Konya'da doğal gaz dağıtımının gerçekleştirdiği Konya kentinde yaşayan halkın, enerji kaynağı olarak doğal gazı tercih etmelerinde belirleyici olan etkenler incelenmiştir. Bu doğrultuda doğal gazın hızlı bir biçimde yaygınlaştırılmasına yönelik etkin pazarlama stratejilerinin geliştirilmesini ve uygulamasını gerçekleştirmektir. Araştırmanın metodunda, Veri Madenciliği tekniklerinden Birliktelik Kuralı, Apriori Algoritması ve İstatistik yöntemlerinden Ki Kare Testi ve Bağımsız T-testi kullanılmaktadır. Çalışmada tüm Konya'yı temsil edebilecek belli bir örneklem kümesi seçilerek gerçek ve potansiyel aboneler belirlenmektedir. Gerçek aboneler ile potansiyel aboneler ve bireysel aboneler ile merkezi abonelerin verileri, Alt Yapı Bilgi Sistemi (AYBS) ve anket yöntemi ile toplanarak sonuçları karşılaştırılmaktadır. Çıkan sonuçlardan yola çıkarak doğal gaz hattı çekilmiş bölgelerdeki potansiyel aboneler veya müşteriler için belirtilen veri madenciliği teknikleri kullanılarak pazarlama stratejisi ve özel kampanyalar geliştirilmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, determining factors of distribution of natural gas which is done by GAZNET and preference of the people who live in Konya to use natural gas as an energy source, were investigated. Accordingly, for rapid dissemination of natural gas the best way is the development and implementation of effective marketing strategies in this direction. In this study Apriori Algorithm of Association Rule from Data Mining techniques, and Khi Square test and independent t-test from Statistics methods were used. In this study to represent all Konya, by selecting set of particular sample, real and potential subscribers were determined. The data of real subscribers with potential subscribers and Individual subscribers with centeral subscribers were collected by using Infrastructure Information System (IIS) and survey and compared the results of all datas. According to the results, specified data mining techniques were used for potential subscribers or customers of natural gas in areas in which pipeline of natural gas was drawn, and marketing strategy and special offers are being tried to be developed.