Konya ili Selçuklu ilçesinde kırmızı et tüketim alışkanlığı ve buna etki eden faktörlerin belirlenmesi
Factors influencing of red meat consumption habits in Selcuk district, Konya province
  1. Tez No: 327072
  2. Yazar: ERHAN TÜZEMEN
  3. Danışmanlar: PROF. CENNET OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kırmızı et, koyun-keçi eti, sığır eti, tüketici davranışları, Konya ili, Red-meat, mutton-goat?s meat, bovine meat, consumer behaviors, Konya province
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmanın amacı, Konya ili Selçuklu ilçesinde yaşayan hane halklarının sığır, koyun ve keçi eti tüketimlerinde etkili faktörler ile gelir düzeylerine göre kırmızı et tüketim davranışlarının belirlenmesidir.Bu amaçla, 2012 yılının Ocak ayında100 hane halkı ile yüz yüze anket yapılmıştır.Ankete katılanların %96'sinin kırmızı et tükettiği, %4'unun ise tüketemediği saptanmıştır.Kırmızı et tüketenler, etin elde edildiği hayvan türüne göre tercihlerini sırasıyla; dana (%63.50), koyun (%14.62), sığır (%10.40), kuzu (%9.40) ve keçi (%2.08) olarak belirtmişlerdir. Kırmızı eti tüketicilerin %42.70'ı parça-kıyma birlikte, %26.06'sı kıyma, %12.50'sı parça, %3.12'si salam-sosis-sucuk olarak satın almayı tercih etmektedir. Tüketiciler, kırmızı eti satın alım yerleri olarak %79.20'si süpermarketleri, %15.60'i kasapları tercih ederken, %1.04'ü kendilerinin kestiklerini belirtmişlerdir. Tüketicilerin süpermarketlerden et almayı tercih etmesinde %45.00 ile güvenilirlik ön plana çıkarken bunu %25.00 ile tazelik, %23.75 ile hijyen ve %6.25 ucuz olması izlemektedir. Promosyonların tüketicilerin %61.50'sinin kırmızı et alışverişini etkilediği, reklamların ise tüketicilerin %51'inde kırmızı et alışverişini artırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose of this study is to determine effective factors on the bovine meat, mutton and goat?s meat consumption of people living in Selçuklu County, Konya city and their meat consumption behaviors with regard to their level of income. For that purpose, questionnaire was applied to 100 households in January 2012. It was determined that 96% of those participated in questionnaire were consuming red meat, and 4% of them was not consuming it.Those consuming red meat specified their preference according to the animal species from where the meat is obtained as follows; calf (63.50%), sheep (14.62%), beef cattle (10.40%), lamb (9.40%) and goat (2.08%), respectively. 42.70 % of red meat consumers prefer buying meat cut into morsel sized pieces ?minced meat together, 26.06% of them prefer only minced meat, 12.50 % of them prefer only meat cut into morsel sized pieces and 3.12% of them prefer salami-sausage. While 79.20 %of consumers prefer supermarkets and 15.60% of them prefer butchers, 1.04% said that they slaughter themselves. Reliability comes to the forefront for consumers with 45.00% in preferring meat from supermarkets, while it is followed by freshness with 25.00%, hygiene with 23.75% and cheapness with 6.25%. It was determined that promotions effected red meat shopping habit of 61.50% of consumers and that advertisements increased red meat shopping habit of 51 %of consumers.