Konya ili Selçuklu ilçesinde bulunan Sulutaş Mahallesi ve civarı tarihi coğrafyası
Historical geography of Sulutaş neighborhood and its surroundings in Selçuklu district of Konya province
  1. Tez No: 678622
  2. Yazar: ŞEVKET BÜYÜKASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAFER KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Lycaonia, Lycaonia Tarihi, Sulutas, Takkeli Dağ, Sille, Lycaonia, Lycaonia History, Sulutas, Takkeli Mount, Sille
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Lycaonia Bölgesi, Prehistorik Dönemden itibaren yaşam izlerinin var olduğu ve farklı birçok medeniyete ev sahipliği yapan stratejik bir bölgedir. Çalışmamızı konu alan Sulutas Mahallesi ve civarı bu bölgenin güneybatısında kalmaktadır. Çalışma alanımız içerisinde bulunan bölge Lycaonia Bölgesi açısından oldukça önemlidir. Bu alan içerisinde Lycaonia'nın güney ve batı bölgeleri ile bağlantısını sağlayan yollar, hanlar, önemli dini durakların yanı sıra bir savunma yapısı olarak Gevale Kalesi yer almaktadır. Çalışma kapsamında araştırılan bölgeler; Sulutas Mahallesi, Sille, Tatköy Mahallesi, Çakıliçi Höyük, Küçük Muhsine, Kızılören şeklindedir. Çalışma içerisinde bahsedilen bölgelerin, tarihi, coğrafyası, mezar mimarisi, dini ritüelleri ve mimarisi, ve gündelik kullanım eşyaları ve bölgeler arası etkileşimi konusunda bilgiler sunulmaktadır. Yapılan literatür ve arazi çalışmaları sonucunda bölge yoğunlukla Roma, Bizans ve Selçuklu dönemine ait kalıntılar içermektedir.
Özet (Çeviri)
Lycaonia Region is a strategic region that has traces of life since the Prehistoric Period and has been home to many different civilizations. The Sulutas District and its vicinity, which is the subject of our study, is located in the southwest of this region. The region in our study area is very important for the Lycaonia Region. In this area, there are roads, inns, important religious stops that connect Lycaonia with the south and west regions, as well as Gevale Castle, which is located within the borders of Sulutas Quarter, which provides the defense of the Lycaonia Region. The regions investigated within the scope of the study; It is in the form of Sulutas District, Sille, Tatköy District, Çakıliçi Höyük, Küçük Muhsine, Kızılören. In the study, information on the history, geography, tomb architecture, religious rituals and architecture, daily use items and inter-regional interaction of the mentioned regions are presented. As a result of the literature and field studies, the region mostly contains ruins belonging to the Roman, Byzantine and Seljuk periods.