Köy populasyonu yaygın mürdümük (Lathyrus sativus L. ) çeşitlerinin tohum verimi ve bazı bitkisel özellikleri
Seed yield and some of plant characteristics of grass pea (Lathyrus sativus L.) landraces
- Tez No: 327081
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TAMKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bitkisel özellikler, biyolojik verim, tohum verimi, yaygın mürdümük, Plant characteristics, biological yield, seed yield, grass pea landraces
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu araştırma, Afyon ilinde yetiştirilen köy populasyonu yaygın mürdümük çeşitlerinin (P1, P2, P3, P4, P5 ve P6 ) tohum verimi ve bazı bitkisel özelliklerinin belirlenmesi amacıyla ? Tesadüf Blokları? deneme deseninde 3 tekrarlamalı olarak, Isparta ilinin Şarkikaraağaç ilçesinde kıraç şartlarda yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre, populasyonlar arasında istatistiki olarak ana dal sayısı bakımından önemli farklılıklar bulunmuş ( P < 0.01 ), incelenen diğer özellikler bakımından ise populasyonlar arasındaki farklılıklar istatistiki olarak önemsiz olmuştur ( P < 0.05 ) . Çalışmada, bitki boyu ( 23-70 cm ), ana dal sayısı ( 4-8 adet/bitki ), bitkideki meyve sayısı ( 7-48 adet/bitki ), bitkideki boş meyve sayısı ( 0-7 adet/bitki ), meyvedeki tohum sayısı ( 2.3-3.0 adet/meyve ), bin tohum ağırlığı ( 108.9-143.4 g ), bitkideki tohum sayısı ( 13-134 adet/bitki ), bitki başına tohum verimi ( 1.98-17.06 g/bitki ), biyolojik verim ( 628.4 kg/da ) ve dekara tohum verimine ( 278.11 kg/da ) ilişkin gözlem ve ölçümler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
at Şarkikaraağaç town of Isparta to determine the seed yield and some plant characteristics of grass pea landraces (P1, P2, P3, P4, P5 and P6 population ) that grown in Afyon. According to the results of our research, important differences were found between populations for the number of main branch ( P < 0.01) , while differences between populations were statistically unimportant in terms of other properties ( P < 0.05 ). In this study, observations and measurements on plant height (23-70 cm ), number of main branches ( 4-8 piece/plant ), number of pods per plant ( 7-48 piece/plant ), number of empty pods per plant ( 0-7 piece/plant ), number of seed at pods ( 2.3-3.0 piece/pods ), thousand seed weight ( 108.9-143.4 g ), number of seeds per plant ( 13-134 piece/plant ), yield of seed for a plant ( 1.98-17.06 g/plant), biological yield ( 628.4 kg/da ) and seed yield for decare ( 278.11 kg/da ) were taken.