Seacrh for dark matter and large extra dimensions in monojet events in pp collisions at ?s=7 tev
?s=7 tev pp carpısmasında tek-jet olaylarında karanlık madde ve ekstra boyut arastırmaları
- Tez No: 327154
- Danışmanlar: PROF. DR. İSA DUMANOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karanlık Madde, Eksta Boyut, ADD Model, LHC, CMS, Tek-Jet, Dark Matter, Extra Dimension, ADD Model, LHC, CMS, Mono-Jet.I
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu tezde 7 TeV k¨utle merkezi enerjisinde pp c¸arpıs¸malarından alınan veriile y¨uksek enerjili bir jet ve bunu dengeleyen dik momentum ic¸eren olaylararas¸tırılmıs¸tır. Karanlık madde ve extra boyut aras¸tırmalarında bu t ¨ur olaylarbeklenmektedir. Aras¸tırma yapılırken kullanılan veri LHC deneyindeki CMSdedekt¨or¨unden alınmıs¸tır ve toplam ıs¸ıklılık de?geri 5.0 fb?1'dır. G¨ozlemlenen olaysayısı Standart Model'den beklenen zemin ile uyum ic¸erisindedir. Karanlık maddearas¸tırmasında karanlık maddenin n¨ukleon ile etkiles¸im tesir kesiti spin ba?gımlı vespin ba?gımsız durumlar ic¸in ayrı ayrı incelenmis¸tir. Spin ba ?gımsız durum, karanlıkmadde k¨utlesinin 3.5 GeV/c2'den k¨uc¸ ¨uk oldu?gu zaman s¸u ana kadar yapılmıs¸ b¨ut¨undeneylerden daha iyi sonuc¸ vermis¸tir. Spin ba ?gımlı durum ic¸in ise karanlık maddek¨utlesi ic¸in 0.1-200 GeV/c2 aralı ?gında bulunan sonuc¸ b¨ut¨un deneylerden daha iyidir.Extra boyut aras¸tırmalarında Arkani-Hamed, Dimopoulos ve Dvali'nin ¨onerdi ?giADD model, MD parametresi ekstra boyut sayısının fonksiyonu olarak incelenmis¸ve bulunan sonuc¸lar CMS'in daha onceki sonuc¸larını gelis¸tirmis¸tir.
Özet (Çeviri)
A search has been made for events containing an energetic jet and an imbalance intransverse momentum using a data sample of pp collisions at a center-of-mass energyof 7 TeV. This signature is common to both dark matter and extra dimensionsmodels. The data were collected by the CMS detector at the LHC and correspond toan integrated luminosity of 5.0 fb?1 . The number of observed events is consistentwith the standard model expectation. Constraints on the dark matter-nucleon scatteringcross sections are determined for both spin-independent and spin-dependentinteraction models. For the spin-independent model, these are the most constraininglimits for a dark matter particle with mass below 3.5 GeV/c2, a region unexploredby direct detection experiments. For the spin-dependent model, these are the moststringent constraints over the 0.1?200 GeV/c2 mass range. The constraints on theArkani-Hamed, Dimopoulos, and Dvali (ADD) model parameter MD determinedas a function of the number of extra dimensions are also an improvement over theprevious results.