Seacrh for dark matter and large extra dimensions in monojet events in pp collisions at ?s = 8 TeV
?s = 8 TeV pp çarpışmalarında tek-jet olaylarında karanlık madde ve ekstra boyut araştırmaları
  1. Tez No: 343332
  2. Yazar: EVRİM ERSİN KANGAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSA DUMANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dark Matter, Extra Dimension, ADD Model, LHC, CMS, Mono-Jet
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Büyük Hadron Çarpıştırıcısında (BHÇ) 8 TeV kütle merkezi enerjisinde pp çarpışmalarından alınan veri ile yüksek enerjili bir jet ve bunu dengeleyen dik momentum içeren olaylar araştırılmıştır. Işıklılık değeri 19.5 fb?1 olan veriler CMS detektörü tarafından kaydedilmektedir. Gözlenen olay sayıları Standart Modelin öngörüsü ile uyumludur. Karanlık madde ve ekstra boyut modellerinin parametrelerinin limitleri belirlenmiştir. Anahtar Kelime: Karanlık Madde, Ekstra Boyut, LHC, CMS, Tek-Jet.
Özet (Çeviri)
We present a search for new physics in the final state containing a single jet and missing transverse energy using pp collision data at 8 TeV at the LHC. The data sample is collected by the CMS detector, corresponding to an integrated luminosity of 19.5 fb-1. The number of observed events is in agreement with the Standard Model prediction. Limits are set on parameters of models of dark matter and large extra dimensions.