Üniversitelerde oluşan tehlikeli atıklar: Ege Üniversitesi özelinde irdelenmesi
Hazardous wastes consisting of universties: Examination of the case of Ege University
  1. Tez No: 327194
  2. Yazar: GÜLCİN TIĞLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİ AZBAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tehlikeli atıklar, atık yönetimi, tıbbi atık, radyoaktif atık
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Ege Üniversitesi bünyesinde eğitim, öğretim, araştırma ve hizmet faaliyetleri sonucu oluşan özellikle tehlikeli atık kapsamında yer alan atıkların çevre ile dost bir şekilde bertarafını sağlanabilmesi amacı ile ?Entegre Atık Yönetim Sistemi? oluşturulmuştur.Ege Üniversitesi'nde ?Atık İdare? yaklaşımında ön görülen model ?Yaprak-Dal-Gövde? olup, atığın üretildiği başlangıç noktasından itibaren atığın takibi yapılıp çevre ile dost bir şekilde uzaklaştırılmasına kadar olan süreçleri kapsamaktadır. Atık idari politikasının omurgasını ise ?Atık Üretmemek? oluşturmaktadır. Atığın üretiminin kaçınılmaz olduğu hallerde atık miktarını en aza indirilmesi esas alınmaktadır.Bu çalışma kapsamında birimler bazında uzman bir firmadan fizibilite hizmeti alınarak tek tek teknik ziyaretler ve incelemeler yapılarak oluşan tehlikeli atıkların envanteri çıkartılmıştır. Kısa ve uzun vadede Ege Üniversitesi atıklarının idaresi için sürdürülebilir politikalar belirlenmiştir. Birimler bazında ortaya çıkan envanter raporlanarak her bir birim için ara istasyon değerlendirmesi yapılmıştır ve bilgilendirme ve eğitim toplantıları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study, ?Integrated Waste Management System? for the environmentally safe disposal of the hazardous wastes generated as a result of education, training, research and service activities in Ege University is presented.The projected waste management and waste tracing model in Ege University is based on`?leaf-branch-body?? approach and comprises all the operations from cradle to grave in order to provide an environmentally friendly disposal of the wastes. The backbone of the waste management policy is to target zero hazardous waste production.In this study, technical visits and investigations were carried out in potential waste generator unit. Inventory of hazardous wastes for this each unit was prepared. For this purpose, support from a company specializing in this field was also provided for the feasibility study. A holistic solution strategy was provided based on the inventories reported. Short term and long term policies were also determined including sustainable waste management and awareness in Ege University. Continuous and frequent educational and informative meetings were held throughout the university.Keyword: Hazardous waste, waste management, medical waste, radioactive waste