Kara salyangozunun (Helix aspersa, Müller, 1774) intensif yetiştiriciliği ve karşılaşılan hastalıklar.
Intensive culture of land snail (Helix aspersa, Müller, 1774) and observed diseases.
  1. Tez No: 327195
  2. Yazar: ALİ KİRAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL TOKŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Su Ürünleri, Ziraat, Biology, Aquatic Products, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kara salyangozu, Helix aspersa, salyangoz yetiştiriciliği, salyangoz çiftliği, kara salyangozu hastalıkları, Land snail, Helix aspersa, snail culture, snail farm, land snail diseases
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmanın amacı, su ürünleri kapsamına giren, tüm istatistikî raporlarda ve ihracat verilerinde bir su ürünü olarak kabul gören kara salyangozunun; doğadan damızlık temini ile yumurta alımı, yavruların yetiştirilmesi ve bu aşamalarda karşılaşılan hastalıkların belirlenmesidir.İzmir?in Urla ve Konak ilçesinden toplanan 60 adet damızlık Helix aspersatürü kara salyangozu, laboratuvar şartlarında formüle edilmiş yem ile beslenmiştir. 20-24°C sıcaklık, %75-%90 nem, 18 saat aydınlık 6 saat karanlık fotoperiyot uygulanan laboratuvar şartlarında, 1 hafta sonra kopulasyonlar gerçekleşmiştir. Kopulasyonlardan 10-12 gün sonra birçok yumurta bırakma aktivitesi başlamıştır. Sadece ilk üç batının kullanıldığı çalışmada inkübasyona alınan yumurtalardan yüksek oranda (%94,83) yavru çıkışı sağlanmıştır. Yumurtadan çıkan yavrular tekrar aynı ortam şartlarında üç grup halinde, üç farklı formüldeki yemle beslenmiş ve 60 gün boyunca yetiştirilmiştir. Ulaşılan ortalama son ağırlıklar sırasıyla; A grubu 0,583gr, B grubu 0,503gr?dır. Yetiştiricilik sırasında mortalite A grubunda %15, B grubunda %36,6, C grubunda ise %100 olmuştur. Ölen yavru salyangozlar ile sağlıklı damızlık bireylerden rastgele seçilen 10 adet salyangoz, hastalıklar yönünden incelenmiştir. İncelenen damızlık salyangozlarda digenea, nematoda grubu parazitlere ve bol miktarda Staphylococcus sp. bakterilerine rastlanmıştır. Yavru salyangozların vücutlarının iki lam arasında ezilmesiyle elde edilen preparatlarda ise çok sayıda nematodagrubu parazitleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine egg-take by natural breeding, raising the hatching snails and observed diseases during these processes of land snail, regarded as living in the sea in all statistical reports and export outcomes in scopeof aquaculture.Breeding Helix aspersa, 60, collected in Urla and Konak, İzmir, fed on formulated feed under laboratory conditions in where the temperature was 20-24 °C, the humidity was 75%-90%, 18 hours light, 6 hours dark, copulations existed one week later. 10-12 days later after copulations, egg-laying activity started. In this study, only the first three generations used and a very high rate of hatching was realized (94.83%) by the eggs under incubation. The hatching werefed in 3 groups with 3 different formulated bait and raised for 60 days. The average final weights were; Group A 0,583 gr, Group B 0,503 gr respectively. During raising process, mortality was 15% in Group A, 36,6% in Group B and 100% in Group C. Dead young snails and chosen from healthy breeding ones randomly and were examined in terms of diseases. We determined parasites of digenea, nematoda and a lot of Staphylococcus sp. bacteria in this examination. In the preparates obtained by squashing the bodies of young snails between two lamellas, we met a lot of nematode parasites.