Bazı fungisitlerin domateste fusarium kök ve kök boğazı çürüklüğü (Fusarium oxysporum f.sp. Radicis-lycopersici jarvis & Shoemaker)'ne karşı etkinliklerinin araştırılması
Efficacies of some fungicides on fusarium crown and root rot (Fusarium oxysporum f.sp. Radicis-lycopersici jarvis & Shoemaker) of tomato
- Tez No: 327206
- Danışmanlar: PROF. DR. NECİP TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Domates, Fusarium oxysporum f.sp. radicislycopersici, fungisit, bitki aktivatörü, fide bandırma, Tomato, Fusarium oxysporum f.sp. radicis-lycopersici, fungicide, plant activator, seedling dipping
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Toprak kökenli bir patojen olan kök ve kök boğazı çürüklüğü etmeni Fusariumoxysporum f.sp. radicis-lycopersici(FORL) hem örtü altı hem de açık alanda domates yeti?tiriciliğinde önemli ekonomik kayıplara yol açabilmektedir.Bu çalı?mada bazı bitki koruma ürünlerinin FORL?ye biyolojik etkinliği, virulensi yüksek izolatlar ilein vitro ve in vivo testleri ile değerlendirilmi?tir. FORL?nin miselyal geli?imine olan etkililiklerinin ara?tırıldığı in vitro test sonuçlarına göre; prochloraz (%50) 1 µg/ml MIC değeri ve ortalama %95.16 etki ile en etkili bulunurken bunu prothioconazole+tebuconazole (250g/L+150g/L) 40 µg/ml MIC değeri ve %95.78 etki ile izlemi?tir. Fludioxonil (100g/L) ise miselyal geli?imi %82.07 oranında engelleyerek >250 µg/ml MIC değeri hesaplanırken, fludioxonil+metalaxyl-M (25g/L+10g/L) >250 µg/ml MIC değeri ve %79.03 etki göstermi?tir. Azoxystrobin (250g/L) fungistatik etki göstererek %68.93 etki ve >250 µg/ml MIC değeri ile miselyal geli?imi en dü?ük oranda engellemi?tir. Bir bitki aktivatörü olan Lactobacillus acidophilus (781.18g/L) %0.8 dozunda %93.04 etki ve %1 MIC değeri ile etkili bulunmu?tur. Söz konusu preparatların in vivo denemeleri ?zmir ve Antalya?da fide bandırma uygulamaları ?eklinde saksı ko?ullarında yürütülmü? ve istatistiksel olarak değerlendirilmi?tir. Bu sonuçlaragöre, prochloraz sırasıyla ortalama %94.35 ve %92.59 etki ile FORL?ye kar?ı en yüksek etkiyi göstermi?tir. Prothioconazole+tebuconazole uygulamasında sırasıyla ortalama %91.20 ve %88.13 ile yüksek etki elde edilmi?tir. L.acidophilusuygulaması ise sırasıyla ortalama %88.91 ve %86.84 etki ile hastalığı kontrol etmede ba?arılı olmu?tur. Fludioxonil uygulanan bitkilerde hastalık sırasıyla ortalama %73.19 ve %71.65 oranlarında engellenirken, fludioxonil+metalaxyl-M viuygulaması sırasıyla ortalama %52.49 ve %55.75 ile dü?ük etki göstermi?tir. In vitro sonuçlarına paralel olarak en dü?ük etki, sırasıyla ortalama %30.53 ve %35.40 ile azoxystrobin uygulamasından elde edilmi?tir. Sonuç olarak, FORL?ye kar?ı özellikle bitki aktivatörlerinin de kullanılacağı, etkili, ekolojik ve ekonomik bir ilaçlama programı için prochloraz, prothioconazole+tebuconazole ve L. acidophilusiçeren preparatlarla pratikte yapılabilecek kombinasyonların fide bandırma yönteminde ba?arılı olabileceği saptanmı?tır.
Özet (Çeviri)
Crown and root rot disease caused by soil-borne pathogen Fusarium oxysporum f.sp. radicis-lycopersici (FORL) could result in potential economical losses in both greenhouse and open field tomato growing. In this study, effectiveness of biological activities of some plant protection products to FORL were being evaluated with high virulent isolates in vitro and invivo trials. As to test results of inhibition on mycelial growth of FORLin vitro, prochloraz (50%) was found the most effective with avarage 95.16% and 1 µg/ml MIC value, followed by prothioconazole+tebuconazole (250g/L+150g/L) with 95.78% inhibition and 40 µg/ml MIC value. While fludioxonil (100g/L) inhibited mycelial growth at 82.07% and >250 µg/ml MIC value was calculated, fludioxonil+metalaxyl-M (25g/L+10g/L) showed 79.03% effectiveness with >250 µg/ml MIC value. Azoxystrobin (250g/L) did inhibit mycelial growth at the lowest rate at 68.93% and >250 µg/ml MIC value expressing fungistatic effect. Lactobacillus acidophilus (781.18g/L) resulted in 93.04% inhibition at 0.8% concentration with 1% MIC value. In vivo trials were carried out both Izmir and Antalya as seedling dipping application at pot contiditons with the products in question and statistically evaluated. The results exhibited that prochloraz had the highest efficacies to FORL with average 94.35% and 92.59% effects, at two locations respectively. Also, high efficacies were obtained from prothioconazole+tebuconazole application with average 91.20% and %88.13%, respectively. Treatments with L. acidophilus successfully controlled the pathogen with average effects of 88.91% and 86.84%, respectively. While fludioxonil applications prevented from the disease at average of 73.19% and 71.65%, respectively, fludioxonil+metalaxyl-M had the low efficacies as average of viii52.49% and 55.75%, respectively. In paralel to in vitro results, the lowestefficacies were received from azoxystrobin treated seedlings as average of 30.53% and 35.40%, respectively. In conclusion, it is concluded that fungicide and plant activator combinations including prochloraz, prothioconazole+tebuconazole and L. acidophilusin control of FORL with seedling dipping method could be used in practice as effective, ecological and economical application program.