Türkiye'de bitki hastalıklarına karşı ruhsatlı bazı biyofungisitlerin, insanlarda otomikoz nedeni aspergillus niger'e karşı in-vitro koşullarda etkililikleri
The effectivess of some biofungicides registered on plant diseases in Turkey against aspergillus niger caused by otomycosis in human in vitro conditions
  1. Tez No: 898285
  2. Yazar: OĞUZ İBRAHİM BASUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİMMET TEZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Trichoderma harzianum, Trichoderma viride, Aspergillus niger 2024, XIV+40 sayfa, Trichoderma harzianum, Trichoderma viride, Aspergillus niger 2024, XIV+40 p
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de halen pamuk, domates ve sera'da yetiştirilen hıyarlarda Fusarium spp., Phythium spp., Rhizoctonia spp., Sclerotinia spp. ve Botrytis cinerea'ya karşı ruhsatlı olan iki Trichoderma türünü içeren (Trichoderma harzianum Rifai KRL-AG2) ve (Trichoderma viride strain Tv1) bitki koruma ürünü biyolojik fungisitlerin (T-22 Planter Box ve Bio-Cure F) Aspergillus niger'e in vitro koşullarda etkililikleri iki farklı sıcaklıkta araştırılmıştır. Çalışmada kullanılan Trichoderma türleri piyasada bitki koruma ürünü olarak satılan ticari kutulardan bir miktar ürünün, Patates Dekstroz Agar (PDA) ortamı üzerinde geliştirilmesi ile, Aspergillus niger ise hastalıklı domates köklerinden yine aynı ortam üzerinde izolasyonla elde edilmişlerdir. Çalışma tesadüf parselleri deneme desenine göre, içerisinde Patates Dekstroz Agar (PDA) ortamı bulunan 9 cm. çapındaki petri koşullarında ikili kültür yöntemine göre yapılmıştır. Trichoderma izolatları ve Aspergillus niger izolatı 7 günlük kültürlerinden 5 mm. çapında diskler alınarak aynı petri içerisinde aynı anda ekilerek karşı karşıya getirilmiştir. Çalışma, biri fungusların ideal gelişim sıcaklığı olan 230C'de, diğeri de insanların normal vücut sıcaklığı olan 370 C de çalışan inkübatörde fungusların 15 gün inkübasyona tabi tutulmaları şeklinde yapılmıştır. Daha sonra Aspergillus niger'in petride gelişerek kapsadığı alan 0-4 skalasına göre belirlenerek, Trichoderma izolatlarının Aspergillus niger'in gelişimine etkileri saptanmıştır. Çalışma sonunda, Trichoderma harzianum Rifai KRL-AG2 ve Trichoderma harzianum Rifai KRL-AG2 ve Trichoderma viride strain Tv1'nin Aspergillus niger'e in vitro koşullarda ve 230C'de etkililikleri en yüksek olarak, inkübasyonun 7. gününde, sırasıyla %43,7 ve %52,1 olarak belirlenmiştir. Aspergillus niger'e in vitro koşullarda ve 230C'de etkililikleri en yüksek olarak, inkübasyonun 7. gününde, sırasıyla %43,7 ve %52,1 olarak belirlenmiştir. Trichoderma harzianum Rifai KRL-AG2'nin aynı fungusa, aynı koşullarda fakat 370C'deki etkililiği ise, en yüksek olarak, yine inkübasyonun 7. gününde, %39,6 olarak saptanmıştır. Trichoderma viride strain Tv1 ise 370 C'de gelişemediğinden, bu sıcaklıkta Aspergillus niger'e tamamen etkisiz bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, two Trichoderma species (Trichoderma harzianum Rifai KRL-AG2, Trichoderma viride strain Tv1) that are currently licensed against Fusarium spp., Phythium spp., Rhizoctonia spp., Sclerotinia spp. and Botrytis cinerea in cotton, tomato and greenhouse-grown cucumbers in Turkey were investigated. Biological fungicides (T-22 Planter Box and Bio-Cure F) were investigated for their effectiveness against Aspergillus niger in vitro at two different temperatures. Trichoderma species used in the study were obtained by from commercial boxes sold and cultured on Potato Dextrose Agar (PDA) medium. Aspergillus niger as a causative agent of external otitis was isolated from diseased tomato roots are cultured on the same medium. The study was conducted according to the randomized plot trial design and the double culture method in 9 cm diameter petri dishes containing PDA medium. 5 mm disc from cultures of Trichoderma isolates and Aspergillus niger isolate were set at one side of PDA in same petri dishes at the same time. The study was carried out by incubating the fungi for 15 days in one incubator operating at 230C, which is the ideal growth temperature of fungi, and the other at 370C, which is the normal body temperature of humans. Then, the area covered by Aspergillus niger growing in the petri dish was determined according to the 0-4 scale, and the effects of Trichoderma isolates on the development of Aspergillus niger were determined. At the end of the study, the effectiveness of Trichoderma harzianum Rifai KRL-AG2 and Trichoderma viride strain Tv1 against Aspergillus niger in in vitro conditions and at 230C was highest on the 7th day of incubation, 43,7% and 52,1% respectively. The effectiveness of Trichoderma harzianum Rifai KRL-AG2 against the same fungus, under the same conditions but at 370C, was found to be highest at 39,6% on the 7th day of incubation. Since Trichoderma viride strain Tv1 could not grow at 370C, it was found to be completely ineffective against Aspergillus niger at this temperature.