Manisa Salihli organik bağ yetiştiriciliği yapılan alanlarda ağır metal ve doğal radyonüklitlerin belirlenmesi
Heavy metals and natural radionuclides determination on organic vineyards of Salihli-Manisa
- Tez No: 327207
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ANAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Organik Tarım, Bağ Yetiştiriciliği, Ağır Metaller, Organic Agriculture, Vineyard Cultivation, Heavy Metals
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmada, Manisa-Salihli yöresinde organik tarım sisteminde yetiştiriciliği yapılan bağ plantasyonlarından toprak ve bitki örnekleri alınarak içerdikleri ağır metal (Co, Cr, Cd, Pb, ve Ni) ile doğal radyonüklit (232Th,238U ve 40K) miktarlarının belirlenmesi ve kirlilik anlamında değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Toprakların pH, organik madde, kil içeriği ve çeşidine bağlı olarak ağır metalleri ve doğal radyonüklitleri tuttuğu bilinmektedir. Bu nedenle organik tarım alanlarından alınan toprak örneklerinin fiziksel ve kimyasal özellikleri (pH, suda çözünebilir total tuz, organik madde, kireç, bünye), ağır metal (Co, Cr, Cd, Pb ve Ni) içerikleri ve doğal radyonüklit (232Th,238U ve 40K) miktarları saptanmıştır. Toprak Kirliliği Kontrol Yönetmeliği (2005) ile belirlenmiş olan ağır metal sınır değerleri ile UNSCEAR (2000) tarafından verilmiş olan topraklarda ve bitkilerde doğal radyonüklitlerin dünya ortalama değerleri dikkate alınarak toprakların kirlilik dereceleri saptanmıştır. Ayrıca toprak örneklerinin alındığı yerlerden yaprak ayası ve sap örneklerinde de ağır metal ve doğal radyonüklit içerikleri belirlenerek topraktan bitkiye geçen ağır metal ve doğal radyonüklit oranları çıkartılmıştır. Böylelikle organik tarımın yetiştiricilik ve çevre sağlığı üzerindeki olumlu yada olumsuz etkileri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, soil and leaf samples were taken from two organic vineyard regions of Manisa Salihli. Their heavy metal contents and natural radionuclide activities were determined. Findings were compared with the avearage values reported and approved by different scientists worldwide. It is known that, soils retain heavy metals and natural radionuclides depending upon soil the pH, organic matter, clay content and clay type. Excess heavy metals and natural radionuclides in the soils are transported to animals and people by the consumption of the contaminated crops. The natural radionuclides and heavy metals are retained by the soil colloids; therefore, the amount and type of the colloids are important.. In this regard, the physical and chemical properties of the soil samples (pH, soluble total salt, organic matter, lime, structure), their heavy metals (Co, Cr, Cd, Pb and Ni) and natural radionuclides (232Th,238U, and 40K) were determined. In addition, in order to find out the heavy metals and natural radionuclides in the plants, leaf petiol and leaf lamina samples were taken.