Otobüs iç ortamının soğutulmasını sağlayan mobil iklimlendirme sisteminde soğutucu akışkan olarak yapay soğutkan R-134a yerine doğal soğutkan karbondioksit kullanımı
Using a natural refrigerant carbondioxide instead of synthetic refrigerant R134a in mobile air conditioning system which provides cooling inside of the bus
  1. Tez No: 327226
  2. Yazar: HÜSEYİN GÜNHAN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN GÜNERHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Energy, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Çevresel duyarlılık, alternatif soğutkanlar, karbondioksit, Environmental sensitivity, alternative refrigerants, carbondioxide
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tezde mobil iklimlendirme sistemlerinde kullanılan soğutkanların zamanladeğişim süreçleri ele alınmıştır. Bu süreçleri etkileyen çevresel yaptırımlar dünyacageçerliliği olan protokoller ve direktiflerle ortaya konulmuş ve de buna bağlı olarakson yıllarda büyük kamuoyu oluşturan sera etkisi, dünyanın sıcaklığındaki artış,küresel ısınma kavramlarının önemi üstünde durulmuştur.Çevresel duyarlılık kavramı ve bunun sonunda ortaya çıkan yenisoğutkanlara yönelim süreci sonunda ele alınan alternatif soğutkanlar üzerindedurulmuş ve yapılan araştırma geliştirme çalışmaları incelenip karbondioksitgazının kullanılması gerektiği vurgulanmıştır.Otobüs iklimlendirme sisteminde karbondioksit gazı kullanılması durumundasistemin çalışma parametreleri ortaya konulmuştur. Otobüs iç ortamının ısı kazancı(ya da soğutma yükü) belirlenmiş ve bu yükü karşılayabilecek buharlaştırıcıboyutlandırması yapılmıştır. Ardından buharlaştırıcıyla uyumlu çalışabilecek diğerana bileşenler belirlenerek karbondioksit gazı kullanmanın getirdiği olumlu veolumsuz sonuçlar ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, refrigerants used in mobile air conditioning systems in theprocesses of change over time are discussed. These processes, protocols anddirectives that affect the validity of the established world of environmentalsanctions and accordingly the greenhouse effect by the public in recent years, theworld's temperature increase, focused on the importance of the concepts of globalwarming.The concept of environmental sensitivity, and at the end of the orientationprocess at the end of the emerging new refrigerants exchangers considered analternative to carbon dioxide was taken up and examined in the research anddevelopment activities intended to be used.Bus air conditioning system using carbon dioxide gas in case the system'soperating parameters have been determined. Heat gain of the internal environmentof the bus (or the cooling load can be treated as) is set to meet this burden wassizing the evaporator. Evaporator and then work with the other main componentsof using carbon dioxide gas is determined and set out the positive and negativeresults.