Chronanthus orientalis (Lois) heywood & frodin'in populasyonlarının haritalanması ve koruma biyolojisi
Chronanthus orientalis (Lois) heywood & frodin?s mapping and conservation biology
- Tez No: 327248
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN SEÇMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Chronanthus orientalis, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Uzaktan algılama, Haritalama, Endemik, Koruma Biyolojisi, Chronanthus orientalis, Geographic Information Systems (GIS), Remote sensing (RS), Mapping, Endemic, Conservation Biology
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada endemik bir tür olan Chronanthus orientalis (Lois.) Heywood & Frodin' in populasyonları Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Uzaktan Algılamayla (UA) haritalanmıştır. Haritalama çalışmalarında 1:25000 ölçekli Topografya, Toprak, Jeoloji Haritaları ve yüksek çözünürlüklü WolrdView-2 uydu görüntüsü kullanılmıştır. Özellikle Güme Dağı'ndaki (Tire) bireylerin; doğal bitki örtüsü içindeki açıklıklarda, kireçsiz kahverengi, %20-30 eğimli, şiddetli erozyon olan, sığ topraklar ve prekambriyen yaşlı şist kayaçlar üzerinde yaşadığı tespit edilmiştir.Bitkinin; Bozdağ, Beydağ ve Güme Dağı'nda 36.07 km²'lik yaşam alanı olduğu belirlenmiştir. Her üç alanda toplam 1987 birey sayılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, an endemic species Chronanthus orientalis (Lois.) Heywood & Frode 's populations have been mapped by Geographic Information Systems (GIS) and remote sensing (RS). During the mapping studies, topographic, soil and geological maps of 1:25000 scales and high-resolution satellite imagery WolrdView-2 was used. Especially Güme Mountain (Tire) individuals have been found that live; in natural vegetation, on limeless brown soil, with 20-30% slope, with severe erosion, in shallow soils, and on the precambrian schist rocks.Area of occupancy Bozdağ, Beydağ and Güme Mountain?s populations determined to be 37.06 km². And also total of 1987 individuals were counted in all three areas.