İbrahim Kûrânî'nin İthâfu'z-Zekî Bi Şerhi't-Tuhfeti'l-Mürseleti İle'n-Nebî adlı eseri
Ibrahim Kûrânî's work titled as Ithâf al-Zakî bi Sharh al-Tuhfat al-Mursala Ila al-Nabî
  1. Tez No: 327382
  2. Yazar: MUHAMMET KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbrahim Kûrânî, et-Tuhfetü?l-mürsele, İthâfu?z-zekî, İbnü?l- Arabî, Vahdet-i vücûd, Ibrahim Kûrânî, al-Tuhfat al-mursala, Ithâf al-zakî, Ibn al-Arabî, Wahdat al-wujud
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 260
Özet
İbrahim Kûrânî, XVII. Yüzyılda yaşamış Şafiî fâkihi, muhaddis ve mutasavvıf şahsiyetlerinden biridir. Yaşadığı dönemde vahdet-i vücûd nazariyesinin en büyük savunucularından birisi olarak dikkat çekmiştir. Sufilerin varlık ve mertebeleri hakkındaki görüşlerine dair Burhânpûrî tarafından yazılan et-Tuhfetü?l-mürsele?nin ilk şarihlerinden biridir. İbrahim Kûrânî bu esere yazmış olduğu İthâfu?z-zekî adlı şerhini İbnü?l- Arabî?nin görüşlerini açıklamak ve savunmak amacıyla kaleme almıştır.Bu çalışmada et-Tuhfetü?l-mürsele?nin şerhi olan İthâfu?z-zekî?nin yazma nüshaları karşılaştırılarak tahkik ve tercüme edilmiş, İbrahim Kûrânî?nin bu esere yaptığı şerh çerçevesinde onun tasavvufî görüşleri tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
İbrahim Kûrânî is one of the eminent Shafii canonists, hadith scholars and Sufis lived in 17th century. He is best known as one of the greatest defender of the wahdat alwujud (unity of being) theory in his era. He is the one of first commentators of al-Tuhfat al-mursala, which is about Sufis? existence and ranks and written by Burhânpûrî.İbrahim Kûrânî wrote his commentary titled Ithâf al-zakî for this work in order to explain and defend İbn al-Arabî?s ideas. In this study, Ithâf al-zakî, the commentary of al-Tuhfat al-mursala, is analysed and translated by comparing the written copies, and also it is aimed to determine İbrahim Kûrânî?s mystical views in terms of his commentary of this work.