Kevâkibî'nin En'âm suresi tefsiri
Al-Kevâkibî's interpretation of Surat al-An'ām
- Tez No: 586389
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHAN BALTACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, el-Kevâkibî, el yazma eser, Metodoloji, Tahkik, En'âm Suresi, al-Kevâkibî, Tafseer, manuscript, Methodology, Investigation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 260
Özet
Dedelerine ve meşhur soyuna ya da ilk yaptığı iş olan demircilikte kevakib adı verilen çivileri imal etme mesleğine nispetle el-Kevâkibî diye anılan Ahmed bin Hasan bin Ahmed el-Kevâkibî el-Halebî el-Hanefîî, ilim ve irfan sahasında meşhur olmuştur. Fazilet sahibi olarak tanınan el-Kevâkibî ailesinden olması ayrı bir tanınma vesilesi olmuştur. Bu ailevî ortamın, müellifin ilmi birikimine müspet etki yaptığı kanaatindeyiz. Kaleme aldığı eserlere yansıdığı düşünülen diğer bir özellik ise bu ailenin ileri gelenlerinden biri olan Şeyh Safiyyüddin adında bir tasavvuf mürşididir. El-Hak İshak el-Erdebilî'ye dayanan, Erdebiliyye diye bilinen bir tarikatları vardır. Gerek ilmi ve sosyal statüleri gerekse manevi hayattaki rehberlik vazifeleri dolayısıyla bulundukları coğrafyada bu özelliklerden dolayı bu ailenin saygın bir konumu vardır. İbnü'l-Hanbelî'nin tarih kitabında zikrettiğine göre Halep ilindeki el-Celum mahallesinde bugün el-Kevâkibî Camisi diye bilinen caminin yanına defnedilmiştir. El-Kevâkibî aklı erdiği günden beri ilim ve ibadetle meşgul olmuştur. İlmi; Halep'de babasından ve döneminin değerli âlimlerinden almıştır. Tefsir ilmini, âlim, muhakkik ve müftü olan babasından okumuş, fıkıh ilmini büyük âlim Zeynüddin Emin el-Fetva'dan öğrenmiştir. Akli ilimlerle ilgilenmiş, Nakipzade diye tanınan büyük âlim es-Seyyid Ebu Bekir'den bu alanda ders almıştır. Hadis ilmini de rivayet ve dirayet olarak Şeyh Ebü'l-Vefa el-Irdî'den, Alet ilimlerini ise Şeyh Osman eş-Şe'ıfi'den öğrenmiştir. Aynı şekilde ders aldığı Şeyh İbrahim bin Hasan el-Kurânî de onlardan biridir. Bu Zat'ın çeşitli alanlarda değerli ilim ehli zatlardan ders almasının, ilim tahsili safhasında bilgi bütünlüğü sağladığı ve özellikle ayetleri tefsir ederken, başta rivayet olmak üzere dirayetin birçok alanını ihtiva edebilecek bütüncül bakış açısını kendisine kazandırdığı kanaatindeyiz. Buna göre konumuzu teşkil eden tefsir örneğini incelerken bütün bu alanlarla ilgili referanslarını ve hüccetlendirmelerini ayrı başlıklar altında ele almaya gayret edeceğiz. Bu bağlamda çalışmamız bir giriş, iki bölüm ve bir sonuç şeklinde planlanmaktadır. İkinci bölümde, el yazma kayıtları el verdiği ölçüde sunulmuş ve müellifin tefsir anlayışı, metodolojisi ve farklı ilimlerle olan münasebetleri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
İn proportion to to his grandfather and his famous lineage or the first job he has been to do with the profession of manufacturing nails called Kevâkibî (nisbelik), Ahmad bin Hassan bin Ahmad al- Kevâkibî al-Halab al al-Khanafi, who is known as al- Kevâkibî, has a the famous al-Kevâkibî family, known as the owner of the virtue. We believe that this family environment has a positive effect on the scientific accumulation of the author. Another feature is thought to be reflected on the works he wrote is one of the notables of this family, a mysticism called Sheikh Safiyyuddin. Al-Hak Ishak Al-Ardebili, based on a religious order known as the Ardabiliyya. Due to their scientific and social status as well as their guidance in spiritual life, this family has a respectable position due to these characteristics. According to Ibn al-Hanbali's book of history, he was buried in the al-Celum neighborhood of Aleppo province next to the mosque known as al-Kevâkibî Mosque. al-Kevâkibî has been engaged in science and worship since his day. He received his science from his father and the esteemed scholars of his time in Aleppo; He had studied tafsir with his father who is scholar and mufti, and fiqh scholarship with the great scholar Zainuddin Ameen al-Fatwa, and also interested in mental sciences Nakipzade known as the great scholar Sayyeed Abu Bakr took lessons in this field, and studied the narrative of hadith with Sheikh Ebü'l-Vefa al-Irdî as narration and wisdom. The instrument science was taken by Sheikh Osman al-Shariq. In the same way, he took courses from many scholars. Sheikh Ibrahim bin Hasan al-Qur'an is one of them. We believe that it has provided a holistic point of view which can contain many areas of acumen, especially narration, while providing information integrity and especially commenting on the verses in the science collection phase. In this context, while examining the example of the tafsir that constitutes your subject, we will endeavor to deal with all these fields in their respective references under their separate headings. In this context, our study is planned as an introduction, two parts and a result. In the second part of the course, handwritten records will be focused on the author's interpretation, methodology and relations with different sciences.