17. ve 18. yüzyıllarda Ayasuluğ
Ayasuluğ in 17th and 18th century
  1. Tez No: 327389
  2. Yazar: TANGÜL TÜTÜNCÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TANJU DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ayasuluğ, Aydın Eyaleti, İsa Bey Vakfı, Yahşi Bey Vakfı, Efes, Ayasulug, Aydın Province, wagfs of Isa Beg, wagfs of Yahshi Beg, Ephesus
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
İlkçağın önemli ticaret kentlerinden biri olan Efes, Aydınoğulları Beyliği'nin hâkimiyetinde Ayasuluğ adını almış ve ticari önemini korumaya devam etmiştir. Osmanlı hâkimiyetine girdikten sonra ise bu özelliğini kaybetmiş, giderek eski canlılığını kaybederek sıradan bir yerleşim yeri durumuna gelmiş, 17. ve 18. yüzyılın siyasi ve toplumsal karmaşası içerisinde gelişme gösterememiştir. İdari ve mali olarak Kaptan Paşa Eyaleti, Sığla Sancağı ve Aydın Muhassıllığının yetki alanında bulunmuş, bu bağlamda Ayasuluğ'un yaşamını takip etmek güçleşmiştir. 19. yüzyılda ise İzmir-Aydın demiryolunun yapılması Ayasuluğ'u tekrar gündeme getirecek bir gelişme olmuştur.
Özet (Çeviri)
Ephesus, where is one of the most important trade center of the Antiquity, was called Ayasulug under the control of Aydinogulları sovereignty and continued to preserve its commercial importance. After Ottoman control, Ayasulug became an ordinary settlement, because of losing its effects in commercial world. It was not able to develop among the social and political confusion of 17th and 18th centuries. It was officially and financially within Kaptan Pasha State, Sigla Sanjak, Aydin province, in this context it became difficult to follow the life of Ayasulug. In 19th century Izmir-Aydin railway became a development to bring forward Ayasulug.