17. ve 18. yüzyıllarda Doğal Hukukun Pozitif Hukuka ve siyaset felsefesine etkileri (H. Grotius, B. Spinoza ve J. Locke ile sınırlandırılmış olarak)
The effects of natural law on positive law and political philosophy in the 17 th and 18th centuries (As limited to H. Grotius, B. Spinoza and J. Locke )
- Tez No: 429668
- Danışmanlar: PROF. DR. H. ÖMER ÖZDEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Hukuk, Siyasal Bilimler, Philosophy, Law, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Doğal Hak, Doğal Hukuk, Pozitif Hukuk, Sosyal Sözleşme, Siyaset Felsefesi, Uluslararası Hukuk, Natural Rights, Natural Law, Positive Law, Social Contract, Political Philosophy, International Law
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Birinci bölümde Hugo Grotius'un hukuk ve siyaset felsefesi incelendi. Grotius, laik bir hukuk anlayışı ortaya koyar. O, uluslararası hukuk alanındaki görüşleri derleyerek sistematik bir biçimde sunar. Uluslararası hukuku rasyonel ve evrensel değerler üzerinde kurarak Avrupa'daki ulusları ortak değerler üzerinde uzlaştırmaya çalışır. Onun bu çalışmalarının, Avrupa Birliği fikrinin gelişmesine önemli katkılar sunduğu söylenebilir. İkinci bölümde Spinoza'nın pozitif hukuk ve siyaset felsefesini nasıl temellendirdiği incelendi. O, doğal hal ve toplumsal sözleşme üzerine siyasal toplumu kurar. Doğal halde bireylerin haklarını güçleri belirler. Spinoza'ya göre bireyler sivil toplumu kurarken sadece hakların kullanımını siyasi güce devrederler. Siyasi gücü kuran çokluk, yönetim biçimini ve pozitif hukuku belirleyen güçtür. Çokluğun gücü hem kurucu hem de sürekli demokratikleşmeyi sağlan güçtür. Üçüncü bölümde ise Locke'un hukuk ve siyaset felsefesi ile ilgili görüşleri incelendi. Locke, doğal hal, doğal hak ve toplumsal sözleşme yaklaşımlarının temelini mülkiyet üzerine kurar. Locke, siyasal yönetim biçimlerini doğal hukuku ölçüt alarak yasama gücünün oluşumu ve işleyişine göre belirler. Yasama gücü kanun koyarken doğal hukuka riayet etmek zorundadır. Yasama gücünün koymuş olduğu kanunlar yürütme gücü tarafından uygulanır. Yargıçlar yasama gücü tarafından atanırlar ve yürütme gücüne bağlı olarak faaliyetlerini sürdürürler. Locke, negatif haklar ve güçler ayrılığı fikriyle günümüz anayasalarına kaynak teşkil eder.
Özet (Çeviri)
The first chapter examined the legal and political philosophy of Hugo Grotius. Grotius presents a secular conception of law. He provides a systematic way by compiling the opinions in the field of international law. By establishing international law on rational and universal values, he tries to reconcile the European nations on common values. His works provided a significant contribution to the development of the idea of the European Union. In the second section, Spinoza's methods that grounded the positive law and political philosophy; was examined. In natural state, he builds the political society on the natural state and the social contract. In natural state, the strength of the individuals determines their rights. According to Spinoza, the individuals transfer the use of their rights to political power when they are establishing a civil society. The majority, establishing political power, is the power that determines the regime and positive law. The power of the majority provides both a founding and continuous democratization. Spinoza; considers the protection of individuals, their improvements and their freedom of expression as a starting point while theorizing the regime and the positive law. In the third section; Locke's opinions about law and political philosophy were examined. Locke builds the natural state, natural rights and social contract approaches on the property. Locke models the political management on forms of natural law and according to the formation and functioning of the legislative power. Legislative power must conform to the natural law while legislating. Laws that have been adopted by the legislative power are carried out by the executive power. Locke does not plan the judiciary as an independent power. Judges are assigned by legislative power and carry out their activities according to executive power. Locke's ideas of negative rights and separation of powers form the basis for the constitution today.