Aydın (Merkez) ve çevresinde halk hekimliği
Folk medicine around and (Center)of Aydın
  1. Tez No: 327401
  2. Yazar: ZÜLEYHA ÜLGER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANER IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Aydın, hastalık, halk hekimliği, sağaltım yöntemler, Aydın, disease, folk medicine, treatment methods
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 315
Özet
Bu çalışma genelde halk hekimliği özelde ise uygulanan ve uygulanmakta olan Aydın halk hekimliği uygulamalarını içermektedir. Çalışma alanı kartopu yöntemine göre seçilmiş olan Aydın Merkez mahallelerini, ilçelerini ve ilçe köylerini kapsamaktadır.Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm giriş bölümüdür. Bu bölümde, çalışma alanı, amacı, metodu, kapsam ve sınırları yer almaktadır. Daha sonra çalışmanın birinci bölümünde, halk hekimliği kavramı ve genel özellikleri, halk hekimliği uygulamalarının tarihsel, geleneksel, dinsel sebepleri, Türklerde halk hekimliğinin tarihine, Türkiye'de halk hekimliği hakkında yapılan çalışmalara yer verilmiştir. Daha sonra çalışmanın ikinci bölümü olan Aydın Halk Hekimliğinde Hastalıklar ve Sağaltımları bölümü yer almaktadır. Bu bölümde hastalıklar sınıflandırılmıştır. Sınıflandırılan her hastalık hakkında gerek literatürden gerekse sözlü kaynaklardan tanıtıcı bilgiler verilmiş, hastalığa dair tedavi örnekleri verilmiş, bu bölümün son kısmında da hastalıkların hangi tedavi yöntemi içerisinde yer aldığı belirtilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise Halk Hekimliğinde Sağaltım Yöntemleri bulunmaktadır. Çalışmanın dördüncü bölümde Halk Hekimliğinde Sağaltım Merkezleri, son bölüm olan beşinci bölümde ise sağaltım malzemeleri ve ürünleri bulunmaktadır. Bundan sonraki kısımlarda ise sonuç, kaynakça ve eklere yer verilerek çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study includes generally to applications of Aydın Folk Medicine that applied and appling if folk medicine is in private sector. The study field includes to center streets, districts and district villages of Aydın that selected according to snowball method.The study consists of five sections. First section is prologue. In this section, work area, purpose, method, extent and limitations are included. Then first section of the study, the consept of folk medicine and its general characteristics, religious reasons, traditional, historical of applications folk medicine; history of folk medicine among Turks, the studies about the folk medicine in Turkey are located. Then diseases in Aydın folk medicine which second section of the study and section their treatments are located. In this section, diseases are classified. From literature and oral sources about each disease, which is classified, introductory informations are gived, samples of treatment about disase are gived, precondition which treatment methods of applications are indicated last part of the disease also.,The methods in folk medicine are described at third section of the study. The treatment centers are described in the fourth section of study. In the fifth section that last section of study treatment materials and products described. In the next section, result, bibliography and appendices are described and the study has been finished.