Das Bild vom Spracherwerb bei den Fremdsprachenlehrerkandidaten
Yabancı dil öğretmen adaylarının dil öğrenime yönelik kullandıkları metaforlar
- Tez No: 327406
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH TEPEBAŞILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, German Linguistics and Literature, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Metafor, yabancı dil, yabancı dil öğretmeni, Metafor ve Eğitim, Metaphor, foreign language, foreign language teacher, metaphor and education
- Yıl: 2013
- Dil: Almanca
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de 8 farklı Almanca öğretmenliği Bölümünde öğrenim gören 363 Yabancı dil öğretmen adayı ile Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenmekte olan 14 kursiyerin ?Yabancı dil öğretmeni? ve ?Yabancı dil? kavramlarına yönelik zihinsel imgelerine ulaşılmaya çalışılmıştır. Bu sayede dil öğrenim ve öğretim süreci irdelenerek, dil öğretimini ve öğrenimini etkileyen sorunlar ortaya çıkarılmaya ve çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır.Çalışmada ayrıca, günlük hayatımızın birçok alanında farkında olmadan kullandığımız metaforların önemine değinilmiş, metafor kavramı, metaforların eğitim alanında kullanımı konularına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study tries to reveal the mental images of 363 foreign language preservice teachers who are enrolled in 8 different German education departments in Turkey and 14 Turkish as a foreign language trainee about ?foreign language teacher? and ?foreign language? concepts. Thus, the problems affecting language learning and teaching were tried to be revealed and some solutions are offered by investigating the language teaching and learning process.Also, the importance of metaphors that we use unwittingly in lots of areas was mentioned and metaphor concept and its usage in education were discussed.