Arap Baharı sürecinde Mısır
Egypt in the course of Arab Spring
  1. Tez No: 327471
  2. Yazar: ALİ TANDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ULVİ KESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Arab Spring, Egypt, Hosni Mubarak, Muslim Brotherhood, Elections
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Özgür ve demokratik bir devlet kurulması talebiyle Tunus?ta başlayan Arap Baharı Mısır?ı derinden etkilemiştir. Mısır, tarihsel kültürel mirası olan çeşitli dini ve etnik gruplarda oluşan bir nüfusu olan bir ülkedir. Tarih boyunca Mısır, Ortadoğu?da ve Kuzey Afrika?da her zaman önemli bir aktör olmuştur. Dolayısıyla Mısır siyasetindeki güncel gelişmeleri tahlil etmek ve anlamak hayati bir önem taşır. Bu nedenle Mısır?ın değişimini daha iyi anlamak için Hüsnü Mübarek rejimine karşı gerçekleştirilen halk ayaklanmasında siyasi aktörlerin ve bürokrasinin sergilediği tutum ve sonuçlar iyi incelenmelidir. Bu çalışma Hüsnü Mübarek?in 11 Şubat 2011 tarihinde görevini bırakmasının ardından oluşan kargaşa ortamındaki yeni siyasi aktörler ve duruşlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca Mısır devriminin arka planının anlaşılabilmesi için son üç cumhurbaşkanının dönemi, bölgede yaşanan Arap-İsrail savaşları ve iç siyasete yön veren partiler de incelenmiştir. Halk Meclisi ve cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında ortaya çıkan yeni siyasi düzenin ülke içindeki yeni dengeleri gösteriyor olması bu açıdan dikkate değerdir. Mübarek bürokrasisinin seçim sürecine müdahale etmesi rejimin Mısır halkının talep ettiği radikal değişimlerin hızına ayak uyduramayacağını göstermektedir. Sonuç olarak devrim hale devam etmekte olan bir süreçtir ve yeni siyasi aktörlerin elde ettikleri kazanımları genişleterek korumaya çalışacakları anlaşılmaktadır. Anahtar Sözcükler1. Arap Baharı2. Mısır3. Hüsnü Mübarek4. Müslüman Kardeşler5. Seçimler
Özet (Çeviri)
The Arab Spring that started in Tunisia with the request of the establishment of a free and democratic state structure has also affected Egypt profoundly. Egypt is a country with an ancient cultural heritage and its population consists of various religious and ethnic groups. Throughout the history, Egypt has been always an important actor in the Middle East and North Africa. Therefore it is crucial to analyze and understand the recent developments in Egyptian politics. In order to achieve a better understanding of the transformation of Egypt, one should carefully examine the reactions and behavior of the various political actors and Egyptian bureaucracy towards the public uprising against the Mubarak regime. In this regard this study aimed to analyze the new political actors and their attitudes, which emerged in the chaotic aftermath of the Mubarak resignation on 11th February 2011. Additionally, in order to understand the historical background of Egyptian revolution, the tenure of the last three presidents of Egypt, the Arab Israeli conflict and the influential political parties in Egypt has been analyzed. In this regard one should note that the new political order in the aftermath of the Parliamentary and Presidential Elections demonstrates the new balance of powers in the country. The interventions of the Ancien Régime?s bureaucracy during the election process demonstrate that they are unable to keep up with the pace of radical changes demanded by the Egyptian people. Finally one should note that the revolution is still an ongoing process and the new political actors will try to consolidate and expand their newly acquired powers.