Harbor settlement patterns of the second millennium B. C. in Cilicia and the Amuq
Kilikya ve Amik Ovası'nda M.Ö. ikinci bin liman yerleşim dokuları
  1. Tez No: 327495
  2. Yazar: SEVİLAY ZEYNEP ORUÇ
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. MARİE-HENRİETTE GATES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Harbor settlement patterns, estuary, river transport, MBA and LBA Anatolia, Cilicia, the Amuq Plain, Liman yerleşim dokuları, nehir ağzı, nehir taşımacılığı, OTÇ ve GTÇ Anadolu, Kilikya, Amik Ovası
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
This thesis is a study on harbor settlement patterns in the northeastern Mediterranean of the second millennium BC based on geo-archaeological evidence. The purpose of the thesis is to assess a hypothesis that estuaries (river mouths/outlets) acted as harbors for settlements in Cilicia and the Amuq. In order to pursue the hypothesis further, river transport and inland river harbors are proposed. The thesis will attempt to answer questions such as how harbor settlements can be inferred from archaeological and geomorphological evidence and how archaeology identifies river harbor settlements.
Özet (Çeviri)
Bu tez jeo-arkeolojik kanıtlara dayanarak kuzeydoğu Akdeniz'de M.Ö. İkinci bin liman yerleşim dokuları üzerine bir çalışmadır. Bu tezin amacı haliçlerin (nehir ağızları/çıkışları) limanlar olarak görev yapmış olduğu hipotezini Kilikya ve Amik Ovası'ndaki yerleşimler için değerlendirmektir. Bu hipotezi takip etmek için, nehir taşımacılığı ve iç/karasal nehir limanları önerilir. Bu tez liman yerleşimleri arkeolojik ve jeomorfolojik kanıtlardan nasıl anlaşılabilinir ve arkeoloji nehir limanı yerleşimlerini nasıl tanımlar gibi soruları cevaplandırmaya çalışacaktır.