Kadının refah düzeyini belirlemede gelir, eğitim ve çalışma statüsünün rolü: Adıyaman, Kocaeli, Isparta örneği
The role of income, education and work status on determining the level of woman welfare: Adıyaman, Kocaeli, Isparta case
  1. Tez No: 327522
  2. Yazar: TUBA TURGUT IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ KUTLAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Demografi, Ekonometri, Ekonomi, Demography, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kadının Refah Düzeyi, Gelir, Eğitim, Çalışma Statüsü, Adıyaman, Kocaeli, Isparta, Women?s Well Being, Education, Income, Work Status, Adıyaman, Kocaeli, Isparta
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu tez çalışmasının amacı gelir, eğitim ve çalışma statüsünün kadınların refah düzeyine etkisini belirlemek ve erkek nüfusun durumuyla karşılaştırma yapmaktır. Bu çalışma sonuçları ile kadınlara yönelik iyeleşmelerin boyutuyla beraber bunun toplumsal gelişmeye katkı sağlaması da hedeflenmektedir. Bu kapsamda, ayrı bölgelerde bulunan farklı gelişen üç il ? Adıyaman, Kocaeli ve Isparta ? incelenecektir.Çalışmada, kümeli örneklem tekniği (cluster sampling), kullanılacak ve elde edilen veriler istatistiki analizlerinin yanında ileri ekonometrik tekniklerinden olan logit modeli çerçevesinde analizler yapılacaktır. Modelde kullanılan bağımlı değişken kadının sağlık, geliri ve varsa diğer olası etkinlik faktörlerinin statü üzerindeki etkisini temsil edecektir.Analizler sonucunda kadın nüfusun iktisadi ve sosyal hayatını belirlemeye yönelik bulgulara ulaşılarak olumlu değişmeleri üretmeye yönelik öneri ve değerlendirmelerin yapılması en önemli beklentidir. Ayrıca ulusal ve yerel iktisadi ve sosyal politikaların daha nitelikli hale getirilebilmesine katkı sağlaması umulmaktadır.Bu amaçla, bir dizi veri toplanması gerekecektir. Veriler anket (yüz yüze görüşme) yöntemiyle ve TÜİK'ten sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to determine the effect of education and work status on women?s prosperity level and to compare with the manner of male population. With the results of this survey the target is both to show the status of improvements directed to women and how these improvements have contributed to social development. In this context, three provinces in different regions with differing levels of development ? Adıyaman, Kocaeli and Isparta ? will be studied.In the study, the method of ?cluster samoling? will be used and the output that gained will be accomplished,beside the statistical analysis, logistic regression which is one of the advanced econometric techniques. The dependent variable in the model will be representing the impact of health, income and other possible factors affecting the status of women.The most important expectation from analyses is to be able to make assessments and suggestions based on our findings which determine social and economic life. Besides, the study is expected to contribute making social and economic policies better which are national and local character.Data ought to be collected for this aim. The data will be obtained through a survey (face to face) and TUIK?s data.