Mecmua-i Gazeliyyat, Milli Kütüphane, 06 Hk. 319/1: İnceleme-çevriyazı
Mecmua-i Gazeliyyat, Milli Kütüphane, 06 Hk. 319/1: Analysis-transcription
- Tez No: 327585
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER BAYRAM
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Mecmua, gazeliyyat mecmuası, gazel, musammat, biyografi, journal, gazeliyat journal, ode, musammat, biography
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Nevşehir Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 539
Özet
Klasik edebiyatımızın tanınması ve tanıtılması açısından mecmuaların önemi tartışılamaz. Mecmualar, divanlarda yer almayan şiirlerin ortaya çıkarılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Kişisel zevk ve anlayışa göre tasnif edilmiş bu kaynaklar; ayetleri, hadisleri, fetvaları, duaları, hutbeleri, şiirleri, ilahileri, şarkıları, mektupları, ilaç tariflerini, faydalı bilgileri, notları, tarihî belge ve kayıtları ihtiva etmektedir. İncelenen Milli Kütüphane 319/1 numarada kayıtlı olan mecmua, değişik nazım biçimleriyle yazılmış şiirlerden oluşmaktadır. Bu çalışmada mecmualar ana hatlarıyla tanıtıldıktan sonra çalışmaya esas olan mecmua hakkında da bilgi verilmiştir. Mecmua, ?Mecmua-i Gazeliyyat? olarak adlandırılsa da eserde gazellerle birlikte musammatlar bulunmaktadır. Çalışma; şairlerin biyografileri ile metnin çevriyazısından oluşmaktadır. Mecmuada, divanları olmayan şairlerin şiirleriyle birlikte divan sahibi şairlerin, divanlarında yer almayan bazı şiirleri de tespit edilmiştir.Özellikle tasavvufî şiirlerin çoğunlukta olduğu bu mecmua, edebiyat dünyasının dikkatine sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The importance of journals in terms of recognition and promotion of classical literature is indisputable. Journals have a great role in revealing the sources which are not included in the diwans (collected poems). These resources that are classified according to personal taste and understanding consist verses, hadiths, fatwas, prayers, sermons, poems, hymns, songs, letters, medicine recipes, some helpful information, notes, historical documents and records. The journal we have examined is registered in the Turkish National Library numbered 319/1, and comprises mostly poems except for few pages. After giving an overview of the study on journals, the data were given in the journal of our study. Although they are labelled as ?Mecmua-i Gazeliyyat? there are also musammat lyrics as well as the odes in it. Study, with biographies of poets transcription facsimile of the text edition. In addition to giving some general information about journals it was also given the information about the journal we have studied.That the majority of sufi poetry, especially in this journal, brought to the attention of the literary world.