Milli kütüphanedeki 06 HK 319 numaralı Mecmu'a-ı Gazeliyyat (79A-154B)(İnceleme-çeviriyazılı metin-tıpkıbasım)
- Tez No: 373617
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HALİT BİLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmua, Divan, şair, nazım şekilleri, Mecmua, divan, poet, types of verse
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 343
Özet
Milli Kütüphanede yer alan, 06 Hk 319 numaralı Mecmû'a-ı Gazeliyyât adlı eserin 79-154 varakları arasında yapılan bu çalışma, giriş, inceleme, çeviri yazılı metin ve tıpkıbasım olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, Klasik Edebiyatımızdaki mecmualar hakkında bilgi verilip mecmua türlerinden bahsedilmiş ve mecmualarla ilgili önceden yapılmış tezlere yer verilmiştir. İnceleme bölümünde, yazma eserimizin fiziki özellikleri, içerik özelikleri ve imla özellikleri sıralanmıştır. Mecmua ile ilgili şahıslar hakkında bilgiler verildikten sonra da sonuç ve değerlendirmeler başlığı altında inceleme sonucunda elde ettiğimiz veriler ve naçizane görüşlerimiz yer almaktadır. Çeviri yazı kısmında, metnin transkripsiyon alfabesine göre çevirisi yapılmış olup metinde geçen şiirlerin nüsha farklılıkları da gösterilmiştir. Tıpkıbasım bölümünde ise yazmanın 79-154 arasındaki varakların tıpkıbasımı yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The study on work of leafs amongst the of 79-154 with the number of 06 Hk 319 named as Mecmû'a-ı Ghazeliyyât which take part in National library consists of four parts containing introduction, analysing, transcription and facsimile. At introduction part information is given about Mecmuas and mentioned about types of mecmuas at the Classical literature. Physical, content and orthographic characteristics of work yazma are ordered at the analysing part. After the informations are given about Persons of mecmua, data which we gain at the end of the examination and our opinions take part under the title of conclusion and evaluation. At transcription part, the text is translated according to the transcription alphabet and differences of copy of poems at the text are demonstrated. Lastly, facsimile of yazma's leafs amongst 79-154 take part at the facsimile part.