Milli Kütüphane 06 HK 319/1 no'lu şiir mecmuası (İnceleme-Metin-Dizin)
The poem macmua in Milli Kütüphane with number 06 HK 319/1 (Investigation-Text-Index)
- Tez No: 356174
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHİR SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk edebiyatı, Milli Kütüphane, Şiir mecmuası, 06 HK 319/1, Hayretî, Vuslatî, Hâletî, Tasavvuf, Gazel, Classical Turkish Literature, Milli Kutuphane, Poem Macmua, 06 HK 319/1, Hayretî, Vuslatî, Hâletî, Mysticism, Lyric
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 686
Özet
Mecmualar, Klasik Türk edebiyatı açısından büyük öneme sahiptir. Bu çalışmada Milli Kütüphane'de 06 HK 319/1 numara ile kayıtlı,“Mecmû'a-i Gazaliyyât”isimli eser incelenmiştir.Mecmuada, çoğunluğu 16. yy.da yaşamış şairlere ait 500 şiire yer verilmiştir. Özellikle Hayretî, Bâkî, Hâletî, Vuslatî ve Hayâlî'ye ait birçok şiirin bulunduğu mecmua iki bölüm hâlinde tertip edilmiştir. İlk bölümde kaside ve musammatlar, ikinci bölümde gazeller yer almaktadır. Çalışmada, mecmuanın çevriyazısı yapılmış, mecmuada yer alan şairlerden divanlarına ulaşılabilenlerin şiirleriyle mecmuadakiler karşılaştırılmış, nüsha farkları dipnotta gösterilmiştir. Şair, şiir, vezin ve nazım şekilleri tablolarla gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Macmua possesses a substantial role in Classical Turkish Literature. In this study, the piece named Mecmû'a-i Gazaliyyât, which exists in Milli Kutuphane with the record number 06 HK 319/1 is investigated.Macmua in volves 500 poems, most of which belong to poets lived in 16th century. Particularly, the macmua that includes many poets composed by Hayretî, Bâkî, Hâletî, Vuslatî and Hayâlî' is organized into two sections. The first section consists of musammat(s) and the second section include sodes.In this study the macmua is transcribed, the poems in the macmua are compared with some othe rpoems composed by poets in the macmua and differences are indicated in the foot note. The types of poet, poem, prosody and poetry are demonstrated in tables.