Öğretmenleri uyumsuzluğa yönelten koşulların düzeltilmesinde yöneticinin etkisi
The role of the administor on restoring the conditions that cause disconformity among teachers
  1. Tez No: 327667
  2. Yazar: MEVLÜT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uyumsuzluk, Öğretmen Uyumsuzluğu, Yönetici Öğretmen Uyumsuzluğu, Disconformity, Teacher?s Disconformity, Teacher-Administrator Disconformity
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Araştırmanın amacı, öğretmenleri uyumsuzluğa yönelten koşulların düzeltilmesinde yöneticinin etkisinin ne düzeyde olduğunun belirlenmesi ve elde edilen verilere göre önerilerde bulunmaktır.Araştırmada öğretmenleri uyumsuzluğa yönelten koşulların düzeltilmesinde yöneticinin etkisi ?Uyumsuzluk Anketi? ile ölçülmüştür. Anket sonuçlarına göre öğretmenleri uyumsuzluğa yönelten koşulların düzeltilmesinde yöneticinin etkisi belirlenmeye çalışılarak bu doğrultuda elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir.Araştırmanın çalışma evrenini, 2012?2013 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul ili Kartal ilçesinde bulunan ilkokul ve ortaokullarda görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Toplam 39 ilkokuldan 10 tanesi ve 37 ortaokuldan da 10 tanesi seçilmiştir. Bu okullardaki toplam 1800 öğretmenden 400 tanesi örneklemde yer almaktadır. Öğretmenlere uygulanan 400 anketten 358 tanesi geçerli sayılmıştır. Anketlerden elde edilen veriler SPSS (Stattiscal For Social Sciences) 18 istatistik programına aktarılarak istatiksel analizler yapılmıştır.İstatiksel çözümlemelerde öğretmenlerin kişisel bilgi formundaki sorulara verdikleri cevaplar doğrultusunda gruba ait tanıtıcı frekans ve yüzde dağılımları çıkarılmıştır. Öğretmenlere ait kişisel bilgiler ve tüm maddelere ait Frekans (N), Yüzde (%), Ortalama ( ) ve Standart Sapma (Ss) değerleri bulunmuştur. Ayrıca T-Testi sonuçları için öğretmenlerin cinsiyet, medeni durum ve branş değişkeni dikkate alınmıştır. ANOVA (Tek Yönlü Varyans Analizi) modeli için ise öğretmenlerin yaş, öğrenim durumu, mesleki kıdem ve çalıştığı okuldaki görev yılı değişkenlerine göre farklılıkların olup olmadığını belirlemek için uygulanmıştır. Ortaya çıkan farklılıklara göre de ANOVA (Tek Yönlü Varyans Analizi) sonrası Post-Hoc Scheffe ve LSD testleri uygulanmıştır.Araştırmada elde edilen verilere göre öğretmenleri uyumsuzluğa yönelten koşulların düzeltilmesinde öğretmenlerin farklı görüşlerde oldukları ortaya çıkmıştır. Buna paralel olarak elde edilen sonuçlar tartışılmış ve gerekli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to identify administrators? role on restoring the conditions that cause disconformity among teachers and it has the purpose of making suggestions in accordance with acquired datas.In this study, the role of administrators? on restoring conditions that cause teachers? disconformity is measured by a ?Disconformity Questionnaire?. According to the questionnaire results, administrators? role on restoring conditions that cause teachers? disconformity has been tired to clarify and this way the acquired results have been evaluated. Data were collected from primary and middle school teachers who work in Kartal, İstanbul in 2012-2013 educational year. Ten primary schools and ten middle schools were randomly chosen among 39 primary schools and 37 middle schools. In this sample, totality 400 teachers have taken place among 1800 teachers. 358 of 400 fullfilled questionnaire were considered as valid. Datas taken from the quesitonnaires were analaysed statistically by SPSS 18 statistical programme.At the statistical analysis, in accordace with teachers? answers to their personal information, frequences and percentages of introductive datas of samples were determined. The teachers? personal information and Frequence (F), Percentage (%), Mean (X), and Standard Deviation (Ss) of all questions were obtained. Besides, the teachers? genders, marital statuses and subjects were taken into consideration for T- Test results. ANOVA (One way variance analysis) was used for specifying whether there were differences or not according to the teachers? age, educational background, professional seniority and working years in their last schools. After the results of differences taken from ANOVA, Post-Hoc Scheffe and LSD Tests were applied.The findings of this study reveals that teachers have different ideas about changing the conditions which canalysed them disconformity. And in correspondance to this statement, the obtained results were discussed and necessary suggestions were made.