Lojistik dış kaynak kullanımının işletmenin rekabet gücüne etkisi
The impact of using outsourced logistics on company's competitiveness
- Tez No: 327749
 - Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TANYAŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Lojistik, Dış Kaynak Kullanımı, Lojistik Dış Kaynak Kullanımı, Rekabet Rekabet Üstünlüğü, Logistics, Outsourcing, Logistical Outsourcing, Competition competitive advantage
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Maltepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 214
Özet
İşletmeler daha yüksek uzmanlık düzeyi ve daha büyük yatırımlar gerektiren lojistik fonksiyonlarının karmaşıklığı sebebiyle, kendi yetkinliklerinin dışında kalan faaliyetler için başka firmalarla stratejik işbirlikleri yaparak, lojistik faaliyetlerini dış bir kaynağa devretmektedirler.Lojistikte dış kaynak kullanımı ile konusunda uzmanlaşmış firmalara lojistik süreç devredilir. Böylece tüm süreç için maliyetler azalır, esneklik arttırılır, sermaye etkin kullanılarak, teknolojik süreçlere geçiş daha da kolaylaşır. Firmaların kendi temel yeteneklerine odaklanmasında büyük bir rol üstlenerek, rakiplere karşı rekabet avantajı yaratır.Tez dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde lojistik kavramı incelenmiş, lojistiğin temel işlevleri, lojistik maliyetler, işletme performansına etkisi ve tedarik zinciri kavramı ele alınmıştır. İkinci bölümde dış kaynak kullanımı ve lojistik dış kaynak kullanımın etkileri, üçüncü bölümde rekabet üstünlüğü sağlama açısından dış kaynaklardan yararlanmanın öneminden bahsedilmiştir. Son bölüm olan uygulama aşamasında ise rekabetçi perspektifte lojistik dış kaynak kullanımın işletme üzerindeki etkileri incelenmiştir
Özet (Çeviri)
Nowadays in the global world due to globalization the changes and developments in all the markets have enhanced the importance for businesses to be the most economical, the quickest ,the most flexible, providing the best quality, and respond to the needs of the changing conditions. Logistics is a concept which can affect these processes as it is in the position of a strategical business function. In this regard, the importance of logistics for businesses is increasing everyday and in order to have the correct product, delivered at the correct time and place businesses have resorted to new strategies which will create competitive advantageWith the use of outsourcing in logistics, the logistics process is assigned to firms which are experts in their field. Thus, for the entire process the costs are decreased, the flexibilty is increased, by using the capital effectively the transition of technology process is eased. This allows the businesses to focus on their ability and gain an avantage against their competitors.The thesis consists of four parts. In the first part logistics has been investigated, the main functions of logistics, the costs of logistics, supply chain and the performance of it on the business is discussed. In the second part, outsourcing and the effects of logistic outsourcing, in the third part, the importance of using outsourcing to obtain competitive advantage, As for the implementation phase which is in the last part has researched the effect of logistic outsource from a competitive outlook on the business.