Otomotiv endüstrisinde üretim ilişkileri: Ford Otosan örneği
The relations of production in automotive industry: An example of Ford Otosan.
  1. Tez No: 327758
  2. Yazar: ÖZLEN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. K.SİNAN ALÇIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İşin Niteliği, İşçinin Niteliği, Üretim Sistemleri, Otomotiv Sektörü, Work Quality, Labour Quality, Production Systems, Automotive Industry
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 382
Özet
Üretim sistemlerinde işin ve emeğin niteliğindeki değişim süreci üzerine odaklanılmıştır. Üretim sistemlerindeki değişimin emek üzerindeki etkisini anlamak için öncelikle işin niteliğindeki değişim araştırılmıştır. İşçinin, sahip olduğu teknik bilgi ve deneyimi, yaptığı işin niteliğine göre nasıl değerlendirdiği araştırmanın çıkış noktası olmuştur. Ayrıca, İşçi yaptığı işi nasıl tanımlıyor?, ?Mesleki olarak işçi olmayı nasıl algılıyor ?, İşçinin beklentileri nelerdir ? gibi sorulara araştırma kapsamında yanıt aranmıştır. Yanı sıra işçinin toplumsal sınıf bilincindeki yeri ve önemiyle birlikte işçi kuşaklarına da değinilmiştir.Araştırma, Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası otomotiv şirketlerinden Ford Otosan San. A.Ş.'de çalışmakta olan mavi yakalı çalışanlar ile gerçekleştirilmiştir. Farklı üretim hatlarında farklı teknik bileşimler kullanılan, emek ve teknoloji yoğun bir firmada işin ve emeğin niteliklerindeki değişiminin gözlemlenmesi araştırmanın önemini arttırmaktadır. Araştırma bulguları aynı alandaki bazı araştırma sonuçları ile karşılaştırıldığında benzer sonuçların elde edildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research has been focused on changes in qualities of work and labour through various production systems. Changes in quality of work has been examined primarily to understand the impact of production systems on labour. Starting point is how a worker evaluates his technical knowledge and experience with regard to his job. Questions like“How does a worker define his job?”,“How does he perceive being a worker from a vocational aspect?”and“What are the expectations of a worker?”have been addressed to the workers who are included in the scope of the research and then answers has been interpreted. Additionally, as well as the place of workers in social class awareness and its importance, generations of worker has also been dealt with.The research has been put into practise in Ford-Otosan San. A.S., one of the international companies in Turkey automotive industry, via blue-collar workers. In this plant, different technical combinations have been used in each production line and production system is both labour and technology intensive. Observation of changes in qualities of work and labour in these particular production conditions increases the importance of this research. When compared with the findings of some other researches in the same field, similar results have been observed.