A study on reading comprehension questions for mixed level classes
Karma dil yeterliliği olan sınıflarda okuma anlama soruları üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 327757
  2. Yazar: CEYDA KARACA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÖZÜDOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Karma seviye sınıflar, karma seviyedeki okuma sonrası anlama soruları, okuma anlama becerisi, motivasyon, ders katılımı, Mixed-level classes, mixed-level post-reading comprehension questions, reading comprehension skills, student motivation, participation in lesson
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu vaka çalışması, karma düzeyde dil yeterliliği olan sınıflarda, okuma sonrası sorularını öğrenci gruplarının seviyesine uygun hale getirerek farklılaştırmanın, alt düzey ve üst düzey dil yeterliliği olan öğrenciler üzerindeki anlama becerisine, okuma derslerine katılımlarına ve okuma derslerinde gösterdikleri motivasyon derecesine olan etkilerini araştırmayı hedeflemiştir. Çalışma aşağıdaki soruları cevaplamayı hedeflemektedir.1.Yabancı dil sınıflarındaki karma seviye grupların oluşmasındaki temel neden nedir?2.Yabancı dil öğretmenleri karma seviye sınıflarda okuma sonrası sorularını nasıl farklılaştırabilirler? 3.Karma seviyedeki okuma sonrası sorularının öğrencilerin okuma anlama becerisini geliştirmesinde rolü var mı? 4.Karma seviyedeki okuma sonrası sorularının öğrencilerin okuma derslerine karşı olan tutum ve motivasyonu üzerindeki etkileri nedir?5.Karma seviyedeki okuma sonrası sorularının öğrencilerin okuma dersine olan katılımı üzerindeki etkileri nedir?Bu çalışmanın örneklemi İstanbul'da Pendik Ticaret Meslek Lisesi'nin 10-A ve 10-B sınıflarına devam eden 51 öğrencidir. Çalışmaya katılan öğrenciler 2012-2013 eğitim-öğretim yılı başında seviye tespit sınavına girmiş ve sınav sonucuna göre 3 ayrı dil seviyesi şeklinde gruplandırılmışlardır. Aynı hafta, alt düzey ve üst düzey öğrenci grupları ile görüşme yapılmış ve dil seviyelerinin neden sınıf düzeyinin altında veya üstünde olduğunu öğrenme amaçlı sorular sorulmuştur. Yapılan görüşmenin ardından, Milli Eğitim Bakanlığı'nın liselerde okutulmak üzere hazırladığı `Yes You Can' ders kitabının içindeki 12 okuma parçası seçilmiş, parçaların anlama soruları çalışmanın hipotezine uygun şekilde 3 farklı seviye grubu ile farklılaştırılmış ve 12 hafta boyunca kırkar dakika işlenen okuma derslerinde, okuma sonrasında öğrencilere çalışma kağıtları şeklinde dağıtılmıştır. Çalışma sırasında, öğrencilerin derse katılımı ve derse olan tutumları araştırmacı tarafından gözlemlenmiştir.12 hafta süren çalışmanın sonunda, alt seviye ve üst seviye gruptaki öğrenciler ile karma seviyedeki anlama sorularının, okuma anlama becerilerine, motivasyon ve derse katılımlarına olan etkilerini araştırmak için görüşme yapılmış ve sonuçları incelenmiştir.Elde edilen bulgular, karma düzeydeki okuma sonrası anlama sorularının, alt seviye ve üst seviyedeki dil yeterliliği olan öğrenciler üzerinde önemli derecede etki sağladığını göstermiştir. Karma seviyedeki okuma sonrası anlama sorularının, okuma anlama becerisi, motivasyon ve derse olan katılımı ile ilişkisi incelendiğinde, öğrenciler üzerinde olumlu değişikliklere neden olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has aimed to investigate the effects of adapting the post-reading questions according to students proficiency levels on below-level and high-level students? comprehension skills, participation and motivation in the reading lessons in mixed-level classes. The study has aimed to answer the following questions:1. What is the fundamental reason of the mixed-level groups in foreign language classrooms?2. How could foreign language teachers diversify the post-reading comprehension questions in mixed-level classes?3. Do mixed-level post-reading comprehension questions play a role in developing students? reading comprehension skills?4. What are the effects of mixed-level post-reading comprehension questions on students? motivation and attitudes towards the reading lessons 5. What are the effects of mixed-level post-reading comprehension questions on students participation in the reading lessons?. The subjects of the study consist of 51 students of 10-A and 10-B classes in Pendik Trade Vocational High School in Istanbul. The students, who have participated in the study, have taken a placement test at the beginning of the 2012-2013 academic year and have been grouped in 3 levels according to the test results. In the same week, interviews are conducted with below-level and high-level students in order to get to know the reason of their level differences according to the majority of the class. After the interview, 12 reading texts are chosen in the coursebook Yes You Can prepared for the students of secondary schools of State, and the post-reading comprehension questions have been differentiated for 3 level groups. These questions are distributed to students after reading the texts in the reading lessons which last 40 minutes for 12 weeks. During the study, participation of students and their attitudes towards the reading lesson are monitored by the researcher.At the end of the twelve-week-study, interviews are conducted with below-level and high-level students in order to investigate the effects of mixed-level post-reading comprehension questions on developing their reading comprehension skills, motivation and participation in reading lessons and the results of the interviews are evaluated.Findings reveal that mixed-level post-reading comprehension questions affect the below-level and high-level students in a significant aspect. Moreover, the findings indicate that mixed-level post-reading comprehension questions result in significant difference on students reading comprehension skills, motivation and participation in the reading lessons in a positive way.