Çalışan ve çalışmayan annelerin başa çıkma tutumları ve çocuk yetiştirme tutumları arasındaki farklılıkların incelenmesi
Investigation of the differences in mother's child rearing attitudes and coping skills between working and non-working mothers
- Tez No: 327776
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR YORBIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: anneler, çalışma, çocuklar, baş etme, çocuk yetiştirme, tutumlar, mothers, working, coping skills, child rearing, attitudes
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gelişim Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı çalışan ve çalışmayan annelerin çocuk yetiştirme tutumları ve başa çıkma tutumları arasındaki farklılıkları araştırmaktır. Çalışma örneklemi 297 çalışmayan ve 790 çalışan anneden oluşmaktadır. Annelerin çocuk yetiştirme becerileri, annelerin doldurduğu PARI (Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumları Ölçeği) ile baş etme becerileri COPE ( Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği) ile değerlendirildi. Çalışmayan annelerin, çalışan annelerden daha fazla aşırı annelik tutumu vardı. Çalışan anneler ile çalışmayan anneler arasında problem odaklı başa çıkma tutumları açısından bir farklılık yoktu. Çalışan annelerin, çalışmayanlara göre, daha fazla aktif baş etme ve plan yapma tutumu vardı. Tersine, çalışan annelere göre, çalışmayan annelerin geri durma tutumu daha fazlaydı. Çalışmayan annelerin, çalışanlara göre, daha fazla duygu odaklı başa çıkma tutumunu kullandığı gözlendi. Çalışmayan anneler daha fazla dini baş etme stratejisini kullanırken, çalışan anneler şaka stratejisini kullandı. Çalışmayan annelerin, çalışan annelere göre, daha fazla disfonksiyonel baş etme tutumu vardı. Özellikle davranışsal boş verme ve inkâr stratejileri çalışmayan annelerde, çalışanlara göre daha fazlaydı. Bu çalışmanın sonuçları, annelerin çalışıp çalışmama durumlarının, çocuk yetiştirme tutumlarına ve başa çıkma tutumlarına etkisi olduğunu düşündürmektedir. Annenin çalışma durumunun genel olarak başa çıkma becerilerine ve çocuk yetiştirme tutumlarına olumlu etkisinin olduğu ileri sürülebilinir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to investigate the differences in mother's child rearing attitudes and coping skills between working and non-working mothers. The study sample was consisted of 297 non-working mothers and 790 working mothers. Mother's child rearing skills were evaluated by using mother completed Parental Attitude Research Instrument (PARI), and coping skills by using The Coping Orientations to Problems Experienced Scale (COPE). Non-working mothers had more protective attitudes to their children than working mothers. There was no difference in problem focused aggregates between working and non-working mothers. More active coping and planning attitudes were used in working mothers compared to non-working mothers. In contrast, non-working mothers had more suppression of competing activities than working mothers. It was observed that more emotional focused aggregates were used in non-working mothers than working mothers. Non-working mothers had more religious coping strategy, whereas working mothers had more humor strategy. More dysfunctional focused aggregates were used in non-working mothers than working mothers. Specifically, non-working mothers had more behavioral disengagement and denial than working mothers. This study suggested that working status may have an effect on child rearing attitudes and coping skills of mothers. In general, working has a positive effect on coping skills and child rearing skills.